settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un elogiu?

Răspuns


Un elogiu este un discurs (sau o scriere) care laudă o persoană, un eveniment sau un lucru. Cel mai adesea, ne gândim la un elogiu ca la un discurs ținut la o înmormântare pentru a onora persoana decedată. Cuvântul elogiu provine din greaca eulogia, care înseamnă "discurs bun" sau "limbaj frumos".

Biblia nu spune nimic în mod special despre elogii. Cu toate acestea, are multe de spus despre discursul nostru. În Efeseni 4:29 se spune: "Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie ca să dea har celor ce-l aud." Filipeni 4:8 ne instruiește: "Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească." Cu siguranță, concentrarea asupra acelor lucruri care sunt admirabile la o persoană, un eveniment sau un lucru și apoi împărtășirea acestor lucruri este potrivită.

Trebuie ca fiecare să ne dăm întâietate unul altuia (cf. Romani 12:10) și să-i cinstim pe toți oamenii (cf. 1 Petru 2:17). Cu siguranță, acest lucru face ca rostirea unui elogiu să fie bine văzută în ochii lui Dumnezeu. Credincioșii nu recurg la lingușire, dar ar trebui să fie oameni care îi încurajează pe alții, vorbesc pozitiv și dau cinste acolo unde se cuvine (vezi Romani 13:7).

Biblia nu spune nimic specific despre practicile funerare acceptabile, din care fac adesea parte și elogiile. Cu toate acestea, ea ne instruiește să "plângem împreună cu cei ce plâng" (Romani 12:15). A vorbi despre aspectele pozitive ale unei persoane dragi decedate poate fi un mod de a jeli. Viața este un dar de la Dumnezeu, iar toți oamenii sunt creația Sa, demni de onoare și respect, fiind făcuți după chipul lui Dumnezeu. Astfel, cinstirea persoanei decedate este o practică potrivită și sănătoasă. Evrei 11 ar putea fi considerat un fel de "elogiu"; acest capitol este un exemplu excelent de scriere spre lauda celor care au plecat înaintea noastră.

Elogiile pot fi o modalitate utilă de a-i onora pe oameni sau de a comemora un eveniment. Atunci când faceți un elogiu de orice fel, este important să vă asigurați că acesta îi edifică pe ascultători sau cititori. De asemenea, este important să ne asigurăm că, în timp ce vorbim sau scriem spre lauda persoanei sau a evenimentului, ne amintim întotdeauna că cea mai mare laudă Îi revine lui Dumnezeu, Creatorul și susținătorul tuturor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un elogiu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries