settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un apostol?

Răspuns


Cuvântul apostol înseamnă „cineva trimis”. În Noul Testament, sunt două întrebuințări principale ale cuvântului apostol. Prima e cu referire la cei doisprezece apostoli ai lui Isus Cristos. Cea de-a doua e o referire generală la alte persoane care sunt trimise pentru a fi mesageri/ambasadori ai lui Isus Cristos.

Cei doisprezece apostoli au deținut o poziție unică. Referitor la Ierusalimul cel nou, în Apocalipsa 21.14 sunt afirmate următoarele: „Zidul cetății avea douăsprezece temelii și pe ele erau cele douăsprezece nume ale celor doisprezece apostoli ai Mielului.” Cei doisprezece apostoli sunt menționați și în Matei 10.2, Marcu 3.14, 4.10, 6.7, 9.35, 14.10, 17, 20, Luca 6.13, 9.1, 22.14, Ioan 6.71, Faptele Apostolilor 6.2 și 1 Corinteni 15.5. Acești doisprezece apostoli au fost primii mesageri ai Evangheliei după moartea și învierea lui Isus Cristos. Ei au fost temelia Bisericii – Isus fiind piatra din capul unghiului (Efeseni 2.20).

Aceste tip specific de apostol nu este prezent în Biserica de astăzi. Următoarele lucruri califică acest tip de apostol: (1) să fie martor ocular al lui Cristos cel înviat (1 Corinteni 9.1), (2) să fi fost ales în mod explicit de Duhul Sfânt (Faptele Apostolilor 9.15) și (3) să aibă capacitatea de a săvârși semne și minuni (Faptele Apostolilor 2.43, 2 Corinteni 12.12). Responsabilitatea celor doisprezece apostoli de a pune temeliile Bisericii susține și ea unicitatea lor. După două mii de ani, noi nu mai lucrăm la temelie.

Dincolo de cei doisprezece apostoli unici ai lui Isus Cristos, au existat și apostoli în sens generic. Barnaba e numit „apostol” în Fapte 13.2 și 14.4. Andronic și Iunia probabil că sunt identificați ca apostoli în Romani 16.7. Același cuvânt din limba greacă tradus de obicei prin „apostol” e folosit cu referire la Tit în 2 Corinteni 8.23 și la Epafrodit, în Filipeni 2.25. Așadar, cu siguranță există posibilitatea ca termenul apostol să fie folosit cu referire la cineva din afara celor doisprezece apostoli ai lui Isus Cristos. Oricine e „trimis” poate fi numit apostol.

Care ar fi rolul unui apostol din afara celor doisprezece apostoli? Nu e absolut clar. Din definiția cuvântului, lucrul cel mai apropiat de un apostol în zilele noastre e un misionar. Misionarul e un urmaș al lui Cristos care e trimis cu misiunea specifică de a vesti Evanghelia. Un misionar e un ambasador al lui Cristos pentru oamenii care nu au auzit Vestea cea bună. Totuși, pentru a evita confuzia, probabil că cel mai bine e să nu folosim cuvântul apostol cu referire la nicio poziție din Biserica de astăzi. Majoritatea situațiilor în care apare cuvântul apostol sau apostoli în Noul Testament au legătură cu cei doisprezece apostoli ai lui Isus Cristos.

Unii oameni caută să restaureze în ziua de azi poziția de apostol. Aceasta e o mișcare periculoasă. În mod frecvent, cei care pretind slujba de apostol caută să aibă autoritate egală sau cel puțin concurentă cu autoritatea celor doisprezece apostoli originali. Nu există nicio dovadă biblică pentru susținerea unui astfel de mod de a înțelege rolul unui apostol în prezent. Acest lucru s-ar încadra în avertizările Noului Testament cu privire la falșii apostoli (2 Corinteni 11.13).

Într-un fel, toți urmașii lui Isus Cristos sunt chemați să fie apostoli, cu toții trebuie să fim ambasadorii Lui (Matei 28.18-20, 2 Corinteni 5.18-20). Toți trebuie să fim „trimiși” (Faptele Apostolilor 1.8). Fiecare dintre noi trebuie să fie un propovăduitor al Veștii bune (Romani 10.15).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un apostol?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries