settings icon
share icon
Întrebare

Ce este menora?

Răspuns


Menora este un sfeșnic cu o tradiție îndelungată atât în Biblie, cât și în istoria iudaismului. Cuvântul în sine este o transliterare a unui cuvânt ebraic. A fost menționat pentru prima dată în Exodul 25:31-39:

„Să faci un sfeșnic de aur curat; sfeșnicul acesta să fie făcut de aur bătut: piciorul, fusul, potirașele, gămălioarele și florile lui să fie dintr-o bucată. Din laturile lui să iasă șase brațe; trei brațe ale sfeșnicului dintr-o parte și trei brațe ale sfeșnicului din cealaltă parte. Pe un braț să fie trei potirașe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele și florile lor, și pe celălalt braț, trei potirașe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele și florile lor; tot așa să fie și cele șase brațe care ies din sfeșnic. Pe fusul sfeșnicului, să fie patru potirașe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele și florile lor. Să fie o gămălioară sub cele două brațe care ies din fusul sfeșnicului, o gămălioară sub alte două brațe și o gămălioară sub alte două brațe; tot așa să fie și sub cele șase brațe care ies din sfeșnic. Gămălioarele și brațele sfeșnicului să fie dintr-o singură bucată; totul să fie de aur bătut, de aur curat. Să faci cele șapte candele, care vor fi puse deasupra, așa ca să lumineze în față. Se va întrebuința un talant de aur curat pentru facerea sfeșnicului cu toate uneltele lui.”

Menora originală a fost concepută pentru a fi folosită în Cortul Întâlnirii, din pustiu, înainte ca Israel să intre în Țara Făgăduinței. După cucerirea Canaanului, a rămas în Cort (Iosua 18:1) și a fost folosită mai târziu în Templul construit de Solomon.

Designul menorei a fost foarte important. Acesta includea un trunchi completat cu trei ramuri pe fiecare parte; astfel, acesta susținea un total de șapte lumânări. Fiecare cupă includea un design complicat. Menora era făcută dintr-o singură bucată de aur bătut, care cântărea un talant. Cercetătorii dezbat greutatea exactă a unui "talant de aur pur". Istoricul evreu din secolul I, Josephus, a declarat că menora din vremea sa avea aproximativ 100 de pfunzi. Dacă aceasta era mărimea talentului folosit în Exod, ar reprezenta o sumă enormă de bani. Pentru a avea o idee generală, 1 gram de aur valorează în prezent aproximativ 57,35 dolari. O sută de kilograme de aur ar valora 2.603.690,00 dolari. Cu siguranță, în orice perioadă a istoriei, un talant de aur ar fi avut o valoare imensă. Un comentator menționează că un talant de aur valora 20 de ani de salariu pentru un muncitor de rând în primul secol.

Conform Legii mozaice, menora era aprinsă în fiecare seară și curățată în fiecare dimineață (Exodul 27:21). În ea se ardea ulei de măsline proaspăt.

Astăzi, menora continuă să fie unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale iudaismului. Ea este un element obișnuit în sinagogile locale. O versiune cu nouă lumânări este folosită în asociere cu sărbătoarea evreiască Hanukah. În plus, cei implicați în reconstrucția elementelor pentru un viitor Templu evreiesc au realizat menore care reflectă modelul dat lui Moise.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este menora?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries