settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Paștele?

Răspuns


Paștele (Pesach în ebraică) este o sărbătoare evreiască care celebrează exodul din Egipt și eliberarea israeliților din sclavia față de egipteni. Sărbătoarea Paștelui, împreună cu Sărbătoarea Azimilor, a fost prima dintre sărbătorile poruncite de Dumnezeu pentru Israel (vezi Exodul 12). Comemorările de astăzi implică o masă specială numită Seder, cu azime și alte alimente simbolice ale diferitelor aspecte ale exodului.

Paștele este una dintre cele mai larg celebrate sărbători evreiești. Împreună cu Shavuot (Sărbătoarea Săptămânilor sau Rusaliile) și Sukkot (Sărbătoarea Corturilor), Paștele este una dintre cele trei sărbători de "pelerinaj" din Scriptură, în timpul cărora evreilor li s-a poruncit să călătorească la Ierusalim și să respecte sărbătorile împreună. Paștele are loc primăvara, în cursul lunii ebraice Nisan. În țările occidentale, Paștele este sărbătorit la începutul sau mijlocul lunii aprilie și este întotdeauna aproape de Paște.

Cartea Exodului vorbește despre originea Paștelui. Dumnezeu a promis că Își va răscumpăra poporul din robia lui Faraon (Exodul 6:6). Dumnezeu l-a trimis pe Moise la regele egiptean cu porunca: "lasă pe poporul Meu să plece" (Exodul 8:1). Când Faraon a refuzat, Dumnezeu a adus zece plăgi peste țara Egiptului. A zecea și cea mai gravă dintre plăgi a fost moartea tuturor celor întâi născuți din Egipt.

Noaptea primului Paște a fost noaptea celei de-a zecea plăgi. În acea noapte fatidică, Dumnezeu le-a spus israeliților să sacrifice un miel fără pată și să își însemneze stâlpii ușilor și cărămizile cu sângele acestuia (Exodul 12:21-22). Apoi, când Domnul trecea prin națiune, El "trecea" peste gospodăriile care arătau sângele (versetul 23). Într-un mod foarte real, sângele mielului i-a salvat pe israeliți de la moarte, deoarece a împiedicat Distrugătorul să intre în casele lor. Israeliții au fost salvați de ciumă, iar primii lor copii născuți au rămas în viață. Din acel moment, fiecare fiu întâi născut al israeliților a aparținut Domnului și a trebuit să fie răscumpărat printr-o jertfă (Exodul 13:1-2, 12; cf. Luca 2:22-24).

Copiii lui Israel din Egipt au urmat porunca lui Dumnezeu și au prăznuit primul Paște. Cu toate acestea, niciunul dintre egipteni nu a făcut acest lucru. În tot Egiptul, în spatele ușilor nemarcate și fără sânge ale egiptenilor, primii copii născuți au murit la miezul nopții (Exodul 12:21-29). "Au fost mari țipete în Egipt, căci nu era casă unde să nu fie un mort" (versetul 30). Această judecată cumplită a schimbat în cele din urmă inima regelui egiptean și i-a eliberat pe sclavii israeliți (versetele 31-32).

Împreună cu instrucțiunea de a aplica sângele mielului de Paște pe stâlpii ușilor și pe praguri, Dumnezeu a instituit o masă comemorativă: miel prăjit la foc, ierburi amare și azime (Exodul 12:8). Domnul le-a spus israeliților: "Să păziți lucrul acesta ca o lege pentru voi și pentru copiii voștri în veac" (Exodul 12:24), chiar și atunci când se află într-o țară străină.

Până în prezent, evreii din întreaga lume sărbătoresc Paștele în ascultare de această poruncă. Paștele și povestea exodului au o mare semnificație și pentru creștini, deoarece Isus Hristos a împlinit Legea, inclusiv simbolismul Paștelui (Matei 5:17). Isus este Paștele nostru (1 Corinteni 5:7; Apocalipsa 5:12). El a fost ucis la vremea Paștelui, iar Cina cea de Taină a fost o masă de Paște (Luca 22:7-8). Aplicând (spiritual) sângele Său vieții noastre prin credință, ne încredem în Hristos pentru a ne salva de moarte. Israeliții care, prin credință, au aplicat sângele mielului pascal în casele lor devin un model pentru noi. Nu strămoșia israeliților, poziția lor bună sau natura lor bună au fost cele care i-au salvat; doar sângele mielului i-a scutit de moarte (a se vedea Ioan 1:29 și Apocalipsa 5:9-10).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Paștele?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries