Întrebare
Ce vrea Dumnezeu să fac?
Răspuns
Ne punem întrebarea "Ce vrea Dumnezeu să fac?" din diverse motive. Poate că ne confruntăm cu o decizie importantă în viață și dorim cu adevărat să urmăm planul lui Dumnezeu. Sau poate că Îl căutăm pe Dumnezeu și credem că există pași de urmat sau reguli de respectat pentru a-L găsi. Sau poate ne întrebăm: "Ce vrea Dumnezeu să fac?" pentru că nu putem găsi un scop sau un sens în viața noastră și bănuim că Dumnezeu ne ascunde acest lucru. Indiferent de motivația întrebării, Biblia are răspunsuri atunci când ne întrebăm ce vrea Dumnezeu să facem.
Atunci când pui întrebarea ce vrea Dumnezeu să fac, amintește-ți că nu suntem realizări umane. Am fost creați după chipul lui Dumnezeu ca ființe umane, pentru a comunica și a umbla în armonie cu El (Geneza 1:27). A face este rezultatul faptului de a fi. Păsările cântă pentru că sunt păsări; ele nu cântă pentru a deveni păsări. Ele cântă, zboară și își căptușesc cuiburile datorită a ceea ce sunt. Așadar, ceea ce Dumnezeu dorește cu adevărat este ca toate acțiunile noastre să emane din ființa noastră. El nu este interesat de acțiuni pline de ranchiună care nu au nicio legătură cu inima noastră (Psalmul 51:16-17; 1 Samuel 15:22; Mica 6:6-8). Tot ceea ce facem pentru Dumnezeu trebuie să vină dintr-un loc de iubire, închinare și predare debordantă (Osea 6:6; 12:6).
Primul lucru pe care Dumnezeu vrea să îl facem este să acceptăm oferta Sa de mântuire. Suntem fără speranță în păcatul nostru și nu putem fi suficient de buni pentru a ne depăși păcatul și a intra în prezența Sa. Acesta este motivul pentru care Isus a venit în lume, pentru a lua pedeapsa pe care o merităm (2 Corinteni 5:21). Atunci când ne punem credința în moartea și învierea lui Hristos, ne putem îndeplini scopul de a-L cunoaște și de a-L glorifica pe Dumnezeu (Romani 6:1-6). Dumnezeu Își asumă sarcina de a ne transforma, astfel încât să devenim mai asemănători cu Isus (Romani 8:29). Așadar, primul răspuns la întrebarea "Ce vrea Dumnezeu să fac?" este să-L primim pe Fiul Său, Isus, ca Domn și să începem călătoria credinței.
După ce suntem mântuiți, ceea ce vrea Dumnezeu să facem este să "[creștem] în harul și în cunoștința Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos" (2 Petru 3:18). Când Dumnezeu ne adoptă în familia Sa (Romani 8:15), începem o nouă relație cu El care afectează fiecare aspect al vieții noastre. În loc să luăm decizii pentru a ne plăcea nouă înșine, luăm decizii care Îi vor plăcea Domnului (1 Corinteni 10:31). Aceste decizii vor fi susținute de Biblie, afirmate prin sfaturile evlavioase și puse în aplicare prin puterea Duhului Sfânt (Galateni 5:16, 25).
O scurtă listă de verificare a lucrurilor pe care Dumnezeu vrea să le facem se găsește în Mica 6:8, care spune: "Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubești mila și să umbli smerit cu Dumnezeul tău?"
A acționa corect presupune să trăim cu un simț al binelui și răului și să-i tratăm onest și corect pe cei din jurul nostru. Isus a spus că nu trebuie să judecăm după aparențe, "judecați după dreptate" (Ioan 7:24). Pentru a face ceea ce vrea Dumnezeu să facem, trebuie să-i dăm fiecăruia ceea ce i se cuvine, trebuie să trăim cu sinceritate și nu trebuie niciodată să oprimăm sau să exploatăm pe nimeni. Trebuie să îi tratăm pe ceilalți la fel de corect cum ne place nouă să fim tratați (Matei 7:12).
A iubi mila înseamnă că îi oferim o altă șansă cuiva care nu o merită. Pentru a face ceea ce vrea Dumnezeu să facem, trebuie să urmăm exemplul lui Isus în ceea ce privește mila; El era dornic să arate milă față de oricine se pocăia (Ioan 8:10-11; Luca 23:42-43). La fel ca Isus, trebuie să-i iertăm pe cei care păcătuiesc împotriva noastră (Matei 18:23-35). Trebuie să ne bucurăm atunci când cuiva i se arată milă, amintindu-ne câtă milă ne-a arătat Dumnezeu (Luca 6:35-36).
Umblăm smeriți cu Dumnezeul nostru, căutând binecuvântarea și aprobarea Lui pentru deciziile noastre de viață. Dumnezeu nu devine doar o parte a vieții noastre, El ESTE viața noastră (Galateni 2:20). Pentru a face ceea ce vrea Dumnezeu să facem, creștem în credința noastră, continuând să predăm tot mai multe domenii ale vieții noastre controlului Său. Ne lepădăm zilnic de noi înșine, ne luăm crucea și Îl urmăm (Luca 9:23). Doar atunci când ne mărturisim păcatele (1 Ioan 1:9) și ne păstrăm viața liberă de idolatrie, mondenitate și compromis (1 Ioan 5:21) putem umbla smeriți cu Dumnezeul nostru.
Dumnezeu vrea ca noi să influențăm lumea noastră cu mesajul Său, Evanghelia. Isus a răspuns la întrebarea "Ce vrea Dumnezeu să fac eu?" chiar înainte de a Se înălța la cer. Numim cuvintele Sale Marea Trimitere: "Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului." (Matei 28:19-20) Facem ucenici investind tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu în viața altor oameni, astfel încât și ei să devină tot ceea ce au fost creați să fie. Când ne concentrăm pe cine suntem în Hristos și studiem Scriptura, vom ști ce vrea Dumnezeu să facem.
English
Ce vrea Dumnezeu să fac?