settings icon
share icon
Întrebare

Câți ani aveau ucenicii lui Isus?

Răspuns


Biblia nu dă în mod specific vârsta niciunuia dintre cei doisprezece ucenici. Cu toate acestea, se pot face câteva observații cu privire la vârstele lor.

În primul rând, Scriptura ne învață că Isus avea aproximativ 30 de ani când Și-a început lucrarea publică (Luca 3:23). În cultura iudaică, discipolii (sau studenții) erau în general mai tineri decât învățătorul lor. Prin urmare, este probabil ca ucenicii să fi avut sub 30 de ani. De asemenea, Isus S-a referit la ei ca fiind "copilași", indicând probabil că erau cu câțiva ani mai tineri decât El.

În al doilea rând, mulți dintre ucenici lucrau ca pescari. Iacov și Ioan și-au lăsat în mod special tatăl în barcă pentru a-L urma pe Isus (Matei 4:21-22). Acest lucru înseamnă că erau suficient de mari pentru a lucra cu normă întreagă. Probabil că erau cel puțin adolescenți în acest moment, din moment ce puteau pleca de acasă pentru a urma un rabin.

În al treilea rând, Petru este menționat ca fiind deja căsătorit atunci când a început să-L urmeze pe Isus. Soacra sa bolnavă este menționată în Matei 8:14. Acest lucru înseamnă că Petru era suficient de mare pentru a fi căsătorit; Petru era cel puțin la mijlocul adolescenței.

În al patrulea rând, viețile ulterioare ale multora dintre ucenici ajută la dezvăluirea vârstei lor posibile. Ioan a trăit cel mai mult, decedând în ultimul deceniu al primului secol, potrivit istoriei Bisericii. Aceasta a fost la 60 de ani după ce a umblat cu Isus. Chiar dacă Ioan avea 90 de ani când a murit, nu ar fi avut mai mult de 30 de ani în momentul în care a fost cu Isus. Din moment ce Ioan era suficient de bătrân pentru a avea grijă de mama lui Isus (Ioan 19:26-27), probabil că avea cel puțin 20 de ani în momentul răstignirii.

Petru s-a numit pe sine însuși un bătrân când avea 60 de ani, la aproximativ 30 de ani după ce a mers cu Isus. Acest lucru poate însemna că Petru avea 20 sau 30 de ani în momentul în care a fost cu Isus. Evanghelia după Matei a fost scrisă la 30-40 de ani după învierea lui Isus, ceea ce indică faptul că Matei avea poate 20 de ani când L-a urmat pe Isus pe pământ.

În cultura evreiască, se obișnuia ca un copil să-și înceapă educația religioasă la vârsta de 5 ani și să continue până la 12 sau 13 ani. Dacă un băiat era suficient de inteligent și de interesat să își continue studiile religioase, atunci căuta un rabin căruia să îi fie discipol și își urma și își modela viața după rabin până la vârsta de 30 de ani. În acel moment, el putea să-și ia proprii discipoli. Pregătirea unui tânăr ca discipol sub conducerea unui rabin începea de obicei între 13 și 15 ani. Dacă acest model a fost consecvent cu cel al urmașilor lui Isus, unii dintre ei s-ar fi alăturat lui Isus încă de la vârsta de 13 ani și ar fi fost încă adolescenți în momentul morții, al învierii și al înălțării Sale.

Deși Biblia nu oferă vârstele exacte ale ucenicilor lui Isus, este probabil că toți aveau între 13 și 30 de ani în momentul în care L-au urmat pe Isus. Acest punct de vedere permite o oarecare varietate în ceea ce privește vârstele lor, Ioan fiind probabil cel mai tânăr, iar Petru poate unul dintre cei mai în vârstă, deoarece era deja căsătorit.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Câți ani aveau ucenicii lui Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries