settings icon
share icon
Întrebare

E posibil să te căsătorești cu persoana greșită?

Răspuns


Sunt câteva feluri diferite de a privi la această întrebare. A spune că ne-am căsătorit cu persoana „greșită” poate implica faptul că există o singură persoană „potrivită” cu care trebuie să ne căsătorim. Dacă ne căsătorim cu persoana „greșită”, ne putem teme că am stricat planul lui Dumnezeu pentru viața noastră. Putem, de asemenea, fi ispitiți să „corectăm” eroarea noastră în moduri care nu-L onorează pe Dumnezeu. Cu siguranță putem face alegeri greșite legat de căsătorie și să nu ascultăm îndrumarea lui Dumnezeu în deciderea persoanei cu care să ne căsătorim. Însă luând în considerare suveranitatea lui Dumnezeu, nu ne putem căsători cu persoana „greșită”. Dumnezeu are un plan pentru viața noastră și poate să răscumpere alegerile noastre greșite și în cele din urmă să le facă să lucreze împreună pentru binele nostru (Romani 8.28). Odată ce ne-am căsătorit, se așteaptă de la noi să ne dăm toate silințele să facem ca acea căsătorie să-I aducă cinste Domnului. Fie că un anumit partener de căsnicie e alegerea „greșită” sau nu, căsnicia este o relație bazată pe legământ. Dumnezeu poate să transforme chiar cele mai rele căsătorii în relații care-I aduc glorie.

Din punct de vedere biblic, un creștin trebuie să caute să se căsătorească cu un alt credincios care împărtășește un angajament similar de a-L urma pe Domnul Isus. Căsătoria cu un necredincios nu e o opțiune pentru credincios (2 Corinteni 6.14). Așadar, dacă un creștin se căsătorește cu un necreștin, într-adevăr s-a căsătorit cu persoana greșită, încălcând voia lui Dumnezeu.

Există și alte moduri de a te căsători cu persoana greșită. De exemplu căsătoria cu cineva abuziv, imatur, egoist sau codependent va duce la probleme. Căsătoria cu cineva care are dependențe netratate sau trăiește în păcat de care nu se pocăiește este la fel o alegere neînțeleaptă.

Care sunt câteva motive pentru care oamenii se căsătoresc cu persoana greșită? Unii pășesc în situații toxice cu credința greșită că puterea dragostei lor de una singură va schimba cealaltă persoană într-una care nu e abuzivă, imatură, egoistă sau codependentă. Unii sunt orbiți de atracția inițială spre un partener și nu realizează problemele din relația lor. Alții sunt manipulați de cineva care pare să fie una înainte de căsătorie și apoi brusc întoarce foaia. Alte cazuri implică un cuplu care pur și simplu nu este pregătit pentru căsătorie. Ei subestimează sacrificiul necesar trăirii cu o altă persoană. Fără îndoială motivul în fiecare caz de căsătorie cu persoană greșită variază și e unic pentru cuplul respectiv.

Cultura joacă și ea un rol în influențarea oamenilor să se căsătorească cu persoana greșită. Multe societăți au portretizat căsătoria ca un aranjament temporar care poate fi adaptat sau abandonat după cum se vrea. Pentru că ieșirea din căsătorie nu e mare lucru în unele culturi, nici intrarea în căsnicie nu e. Mult prea mulți oameni își rostesc jurămintele fără un angajament real față de partenerul de căsnicie sau față de Dumnezeu. În multe locuri din lume se promovează o fantezie care spune că mariajul trebuie să ne îndeplinească toate nevoile – accentul căzând pe îndeplinirea nevoilor proprii, nu cele ale partenerului de căsnicie. Înțelepciunea convențională spune că atunci când căsnicia unui cuplu e testată sau când unul dintre parteneri resimte nevoi neîmplinite, trebuie pur și simplu să divorțeze – și legile în multe locuri fac divorțul să fie foarte ușor. În loc să lucreze la rezolvarea problemelor pe care le au, multe cupluri concluzionează că nu se mai iubesc și pun punct căsătoriei.

Odată ce o persoană realizează că s-a căsătorit cu persoana greșită, ce urmează? În primul rând, dacă un credincios nu a ascultat voit instrucțiunile lui Dumnezeu din 2 Corinteni 6.14, e necesară mărturisirea păcatului înaintea lui Dumnezeu. Apoi păcătosul iertat trebuie să se străduiască să folosească cât mai bine situația și să aducă vindecare în relație (vezi 1 Corinteni 7.12-14, Efeseni 5.21-33). Dacă starea lucrurilor prezintă un pericol fie pentru soție, fie pentru copiii implicați, e potrivit să aibă loc separarea. E importantă și căutarea sfatului evlavios din partea unui pastor sau consilier marital. Cu toate că Biblia permite divorțul în circumstanțe specifice, acesta nu ar trebui să fie niciodată prima opțiune. Cu Dumnezeu nimic nu e imposibil (Luca 1.37) și El poate scoate frumusețe din cenușă (Isaia 61.3). Un creștin care a ales greșit partenerul de căsnicie poate descoperi că Dumnezeu dorește să schimbe o căsnicie rea într-una bună (vezi 1 Petru 3.1-2). Puterea lui Dumnezeu poate transforma persoana „greșită” în cea „potrivită”.

Cum poate preveni cineva căsătoria cu o persoană nepotrivită? Gluma des citată a lui Benjamin Franklin, „Ține ochii bine deschiși înainte de căsătorie și pe jumătate închiși după”, e un sfat bun (Poor Richard’s Almanac, iunie 1738), dar și mai de ajutor este să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui (Matei 6.33). Unii oameni caută mai întâi un partener de căsnicie, iar neprihănirea rămâne pe alături. Cel care e singur trebuie să se concentreze să devină omul care Dumnezeu vrea de la el să fie și să se angajeze să curteze numai persoane care sunt și ele creștini puternici, în procesul de creștere. Pentru a evita greșelile, e necesar să luăm aminte la Cuvântul lui Dumnezeu (Luca 11.28), să căutăm sfat evlavios, să ne rugăm pentru înțelepciune (Iacov 1.5) și să fim cinstiți cu Dumnezeu și cu alții.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E posibil să te căsătorești cu persoana greșită?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries