settings icon
share icon
Întrebare

Poate/ar trebui un creștin virgin să se căsătorească cu o persoană care nu mai e virgină?

Răspuns


Situația ideală pentru căsătoria creștină este, desigur, atunci când ambele persoane sunt virgine pentru că au înțeles că, în ochii lui Dumnezeu, mariajul e singurul loc pentru relațiile sexuale. Însă nu trăim într-o lume ideală. De multe ori un om crescut într-o casă temătoare de Dumnezeu și care e mântuit din copilărie dorește să se căsătorească cu cineva care a fost mântuit la vârsta de 20-30 de ani și care duce în căsnicia creștină un trecut trăit după standardele lumești. Cu toate că, atunci când venim la El cu pocăință și credință în Cristos, Dumnezeu îndepărtează păcatul de la noi cât răsăritul de apus (Psalmul 103.12), oamenii au memorie de lungă durată și uitarea trecutului cuiva poate să nu fie un lucru ușor. Incapacitatea de a ierta și de a uita greșelile din trecut ale partenerului de căsnicie va influența în mod sigur negativ căsătoria.

Înainte de a intra în căsnicie cu cineva care are un trecut sexual, e crucial să înțelegi că mântuirea și iertarea de păcate ne sunt date prin har. „Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” (Efeseni 2.8-9) Când începem să înțelegem ce înseamnă să fii cu adevărat iertat, începem să vedem prin ochii lui Dumnezeu și cât de mult ne iubește și acest lucru ne ajută să-i iertăm pe alții. Să ierți înseamnă să lași în urmă trecutul celuilalt și să-l vezi ca pe o făptură nouă (2 Corinteni 5.17). Cristos a murit pentru păcatele acestuia și potențialul partener de căsnicie trebuie să hotărască acum dacă poate trăi cu amintirea acelui păcat. Aici e punctul în care doctrina trece de la teorie la practică.

În materie de iertare, e întotdeauna de folos să ne privim trecutul din perspectiva lui Dumnezeu. Păcatul sexual Îl întristează în mod sigur pe Dumnezeu, dar la fel se întâmplă cu minciuna, înșelătoria, gândurile rele, băutul/fumatul în exces, nerăbdarea, mândria și neiertarea. Cine dintre noi e fără păcat și poate „arunca primul piatra”? Înainte de a veni la Cristos, fiecare dintre noi e „mort în greșeli și în păcate” și e adus la viață numai prin harul lui Dumnezeu (Efeseni 2.1-5). Întrebarea e: Îi putem noi ierta pe alții așa cum ne-a iertat Cristos pe noi? A fi în stare să facem acest lucru e semnul unui creștin adevărat. Domnul Isus a spus că dacă nu iertăm, nici Dumnezeu nu ne va ierta pe noi (Matei 6.14-15). Nu a vrut să spună că iertarea altora e un mijloc de obținere a iertării lui Dumnezeu, care știm că e numai prin har, ci că o inimă iertătoare e un semn al prezenței Duhului Sfânt în inima credinciosului adevărat. Neiertarea persistentă e semnul unei inimi împietrite, neregenerate.

Înainte de a intra în căsnicie cu o persoană care nu mai e virgină e nevoie de multă gândire, rugăciune și introspecție. Iacov 1.5 ne spune că dacă căutăm înțelepciunea, Dumnezeu o va da fără plată tuturor celor care o cer. Să vorbești cu un pastor care are o viață de evlavie și să faci parte dintr-o biserică care dă învățătură biblică îți va fi de ajutor în procesul de luare a deciziei. Unele biserici au studii premaritale excelente. De asemenea, un dialog liber și deschis cu potențialul partener de căsnicie cu privire la aceste chestiuni poate da la iveală lucruri care trebuie abordate și iertate.

Căsnicia este o provocare și în cele mai bune împrejurări și e nevoie de multă muncă să ajungă să reușească. Ambii parteneri au nevoie și merită să fie iubiți necondiționat. Efeseni 5 descrie rolul soțului și cel al soției în căsnicie, însă pasajul începe cu principiul care e valabil pentru amândoi: „Supuneți-vă unii altora în frica lui Cristos.” (Efeseni 5.21) Jertfa de sine voită și tăria de a alege să fii un slujitor pentru progresul căsătoriei sunt semnele unui bărbat și ale unei femei care Îl cinstesc pe Dumnezeu. Să alegi înțelept un soț pe baza calităților biblice e important, însă la fel de importantă e creșterea noastră spirituală continuă și supunerea în fața voii lui Dumnezeu în viața noastră. Un bărbat care caută să fie bărbatul care Dumnezeu dorește de la el să fie va fi în stare să-și ajute soția să fie femeia care Dumnezeu dorește de la ea să fie și, în ciuda trecutului lor, își vor putea clădi căsnicia într-o unire care Îl cinstește pe Dumnezeu și care le produce plăcere amândurora.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Poate/ar trebui un creștin virgin să se căsătorească cu o persoană care nu mai e virgină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries