settings icon
share icon
Întrebare

Poate un om care este căsătorit cu o femeie divorțată să slujească în conducerea bisericii?

Răspuns


Pentru cadru, te rugăm să citești articolul nostru cu privire la sintagma „bărbatul unei singure neveste" din 1 Timotei 3.2, 12 și Tit 1.6. În vreme ce calificativul „bărbat al unei singure neveste" îl poate descalifica, în unele cazuri, pe un om divorțat și recăsătorit de la a sluji în conducerea bisericii, o chestiune și mai dificilă îl privește pe un om căsătorit care nu s-a divorțat niciodată, dar care este căsătorit cu o femeie care a trecut anterior printr-un divorț. Nu există niciun verset care să abordeze în mod explicit această problemă, dar există principii biblice care pot fi aplicate.

1 Timotei 3.11 este un verset interesant în legătură cu această chestiune. Nu este clar dacă acest verset se referă la soțiile diaconilor sau la diaconițe. Interpretarea care se referă la „soțiile diaconilor" pare să fie mult mai probabilă, pentru că ar fi fost ciudat pentru Pavel să prezinte calificative pentru diaconi în versetele 8-10 și 12-13, având inserate între acestea calificative pentru diaconițe. Având acest lucru în minte, este important să observăm că nu este dat calificativul „nevasta unui singur soț" pentru soțiile diaconilor. Nici nu există cerința de a fi „fără prihană" sau „fără reproș". În schimb, calificativele sunt „cinstite, neclevetitoare, cumpătate, credincioase în toate lucrurile" (1 Timotei 3.11).

Sunt multe aspecte legate de această chestiune. A fost soția partenera inocentă a unui soț adulter sau abuziv? A fost soția credincioasă atunci când a avut loc divorțul? Fostul soț al acesteia mai cauzează probleme sau conflict? Fiecare dintre aceste chestiuni trebuie luată în considerare. Totuși, în cele din urmă, chestiunea se rezumă la calificativul necesar bătrânilor bisericii și diaconilor de a fi „fără reproș/ fără prihană". Faptul că soția este divorțată duce la o mărturie negativă în comunitate? Potențialul conducător de biserică poate fi văzut cu adevărat ca un om evlavios, demn de respect și în stare de a fi urmat ca exemplu?

Se pare că această întrebare nu poate primi un răspuns universal. Pur și simplu sunt prea mulți factori implicați. O biserică care are de-a face cu această problemă trebuie ca, în rugăciune, să examineze situația și să încerce să discearnă, cât de mult posibil, dacă potențialul conducător poate fi considerat „fără reproș". Dacă nu se distinge niciun potențial prejudiciu adus mărturiei bisericii, atunci un bărbat căsătorit cu o femeie divorțată poate fi luat în considerare pentru conducerea bisericii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Poate un om care este căsătorit cu o femeie divorțată să slujească în conducerea bisericii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries