settings icon
share icon
Întrebare

Este dedicarea unei case un concept biblic?

Răspuns


Dedicarea unei case sau a unui apartament Domnului este o practică pe care mulți creștini o urmează. Prin dedicarea unei case, rezidenții fac o declarație față de ei înșiși și față de Domnul că aceasta este casa Lui și că se angajează să o protejeze de influențele rele. Dedicarea unei case este un memento tangibil că Dumnezeu este prezent; prin urmare, toate activitățile, timpul de relaxare și conversațiile din casă ar trebui să Îl onoreze pe El.

Practica dedicării casei își are rădăcinile în Vechiul Testament. Atunci când Avraam și alți patriarhi se mutau într-un loc nou sau aveau o întâlnire specială cu Domnul, adesea ridicau un altar în acel loc și îl numeau după experiența lor (Geneza 12:7; 13:18). De exemplu, atunci când Dumnezeu a oferit un berbec pentru arderea-de-tot în locul lui Isaac, Avraam a construit un altar în acel loc și l-a numit "Domnul va purta de grijă". Și până în ziua de azi se spune: "La muntele unde Domnul va purta de grijă" (Geneza 22:13-14). Când Dumnezeu l-a chemat pe Ghedeon să fie conducătorul armatei lui Israel, "Ghedeon a zidit acolo un altar Domnului şi i-a pus numele «Domnul păcii»" (Judecători 6:24). În Exodul 17:15, Dumnezeu a declarat o victorie pentru Israel, așa că "Moise a zidit un altar şi i-a pus numele «Domnul, steagul meu»".

Ideea dedicării unei case ar putea avea un fundament și în Noul Testament, pe baza relatării lui Isus, care îi alungă pe schimbătorii de bani din Templu (Matei 21:12-13). În acel moment, Domnul a recuperat o clădire pentru gloria lui Dumnezeu, alungând mai întâi răutatea din ea. El a numit Templul "Casa Tatălui Meu". Atunci când o familie creștină își dedică casa Domnului, ea declară că acel loc va fi casa Tatălui lor. Este o ofrandă, deoarece Îl invită pe Dumnezeu să le folosească casa în orice mod dorește El.

Biblia nu oferă instrucțiuni despre cum să se facă o dedicare a unei case și nu dă nicio poruncă în acest sens. Orice ceremonii sau proceduri prezentate pentru dedicarea unei case sunt create de om. Pentru credincioșii care doresc să își dedice casa Domnului, o simplă rugăciune este suficientă. Nu este nevoie să se apeleze la un preot, să se stropească apă sau să se folosească anumite obiecte. Cu siguranță nu există niciun motiv pentru a recurge la practici păgâne, superstițioase. Dedicarea casei este pur și simplu o alegere pe care unii proprietari creștini o fac atunci când doresc să se asocieze cu Domnul în fiecare domeniu al vieții lor. Așa cum Isus a curățit Templul, adepții Săi curăță o casă sau un apartament pentru gloria lui Dumnezeu. Atunci când se dedică o casă, este important să ne asigurăm că și persoanele care locuiesc în ea sunt dedicate Domnului și sunt căutătoare ale înțelepciunii Sale: "Prin înţelepciune se înalţă o casă şi prin pricepere se întăreşte; prin ştiinţă se umplu cămările ei de toate bunătăţile de preţ şi plăcute." (Proverbe 24:3-4)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este dedicarea unei case un concept biblic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries