settings icon
share icon

Ce este cartea vieții?

Răspuns


Apocalipsa 20.15 declară: „Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieții a fost aruncat în iazul de foc." Cartea vieții, în acest context, este un set de nume ale celor care vor trăi cu Dumnezeu pentru totdeauna în cer. Este sulul acelora care sunt salvați. Această carte a vieții e menționată și în Apocalipsa 3.5, 20.12 și în Filipeni 4.3. Aceeași carte e numită și Cartea Vieții Mielului, pentru că conține numele celor care au fost răscumpărați prin sângele Domnului Isus (Apocalipsa 13.8, 21.27).

Cum poți fi sigur că numele tău e scris în cartea vieții? Asigură-te că ești mântuit. Pocăiește-te de păcat și crede în Domnul Isus Cristos ca Salvator al tău (Filipeni 4.3, Apocalipsa 3.5). Odată ce numele tău e scris în cartea vieții, nu va fi șters niciodată (Apocalipsa 3.5, Romani 8.37-39). Niciun credincios adevărat nu trebuie să se îndoiască de siguranța lui veșnică în Cristos (Ioan 10.28-30).

Judecata de la scaunul de domnie mare și alb descrisă în Apocalipsa 20.11-15 este o judecată pentru cei necredincioși. Acest pasaj arată foarte clar că nimeni de la acea judecată nu are numele în cartea vieții (Apocalipsa 20.12-14). Soarta celor fără teamă de Dumnezeu e pecetluită; numele lor nu sunt în cartea vieții; pedeapsa lor e sigură.

Unii indică Apocalipsa 3.5 ca „dovadă" că o persoană își poate pierde mântuirea. Însă promisiunea din Apocalipsa 3.5 e clară că Domnul nu va șterge un nume: „Cel ce va birui ... Nu-i voi șterge nicidecum numele din cartea vieții." Un biruitor e unul care e victorios asupra ispitelor, încercărilor și relelor din această lume – cu alte cuvinte, e un om răscumpărat. Cei mântuiți sunt scriși în registrul lui Dumnezeu și au promisiunea siguranței veșnice.

Un alt pasaj asupra căruia se stârnește uneori confuzie e Psalmul 69.28: „Să fie [dușmanii lui David] șterși din cartea vieții și să nu fie scriși împreună cu cei neprihăniți!" Această „carte a vieții" nu trebuie confundată cu Cartea Vieții Mielului. David se referă la viața pământească, fizică, nu la viața veșnică din cer. Același lucru e adevărat și cu privire la „cartea" menționată în Exodul 32.32-33.

Dumnezeu ține bine evidența. El îi știe pe cei care sunt ai Lui și a consemnat numele copiilor Săi pentru totdeauna în cartea Sa.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este cartea vieții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries