settings icon
share icon

Cartea 2 Timotei

Autorul: 2 Timotei 1.1 îl identifică pe apostolul Pavel ca fiind autorul cărții 2 Timotei.

Data la care a fost scrisă: Cartea 2 Timotei a fost scrisă aproximativ în anul 67 d.Cr., cu puțin timp înainte ca apostolul Pavel să fie executat.

Scopul pentru care a fost scrisă: Întemnițat din nou în Roma, apostolul Pavel se simțea singur și abandonat. Pavel și-a dat seama că viața sa pământească urma probabil să se încheie în curând. Cartea 2 Timotei cuprinde, în esență, „ultimele cuvinte” ale lui Pavel. Pavel a privit dincolo de împrejurările în care se afla, ca să-și exprime preocuparea pentru biserici, și în mod specific pentru Timotei. Pavel a dorit să-și folosească ultimele cuvinte ca să-l încurajeze pe Timotei și pe toți ceilalți credincioși să persevereze în credință (2 Timotei 3.14) și să vestească Evanghelia lui Isus Cristos (2 Timotei 4.2).

Versete-cheie: 2 Timotei 1.7: „Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință.”

2 Timotei 3.16-17: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

2 Timotei 4.2: „Propovăduiește Cuvântul, stăruie asupra lui la timp și nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândețea și învățătura.”

2 Timotei 4.7.8: „M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credința. De acum mă așteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în «ziua aceea» Domnul, Judecătorul cel drept. Și nu numai mie, ci și tuturor celor care vor fi iubit venirea Lui.”

Un scurt rezumat: Pavel îl încurajează pe Timotei să rămână plin de pasiune pentru Cristos și să rămână neclintit în învățătura sănătoasă (2 Timotei 1.1-2, 13-14). Pavel îi reamintește lui Timotei să evite credințele și practicile neevlavioase și să fugă de tot ceea ce e imoral (2 Timotei 2.14-26). În vremurile din urmă, va fi atât persecuție intensă, cât și apostazie de la credința creștină (2 Timotei 3.1-17). Pavel încheie cu o rugăminte fierbinte pentru credincioși să rămână neclintiți în credință și să termine bine cursa în care aleargă (2 Timotei 4.1-8).

Legături: Atât de preocupat a fost Pavel să-l avertizeze pe Timotei și pe cei pe care acesta îi păstorea de pericolele pe care le constituiau învățătorii falși, încât a invocat istorisirea cu vrăjitorii egipteni care i s-au împotrivit lui Moise (Exodul 7.11, 22, 8.7, 18, 19, 9.11). Cu toate că numele lor nu sunt menționate în Vechiul Testament, tradiția spune că acești doi oameni au instigat la construirea vițelului de aur și au fost uciși împreună cu ceilalți oameni idolatri (Exodul 32). Pavel le prezice aceeași soartă acelora care se împotrivesc adevărului lui Cristos, nebunia lor fiind, în cele din urmă, „arătată tuturor” (2 Timotei 3.9).

Aplicație practică: Este ușor să deviezi de la calea cea bună în viața de credință. Trebuie să ne menținem ochii ațintiți la premiu – acela de a fi răsplătiți în cer de Isus Cristos (2 Timotei 4.8). Trebuie să ne luptăm să evităm atât învățăturile false, cât și practicile neevlavioase. Acest lucru poate fi îndeplinit numai dacă suntem înrădăcinați în cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu și dacă rămânem neclintiți în refuzul nostru de a accepta orice lucru care este nebiblic.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cartea 2 Timotei
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries