settings icon
share icon

Cartea 2 Tesaloniceni

Autorul: 2 Tesaloniceni 1.1 indică faptul că 2 Tesaloniceni a fost scrisă de apostolul Pavel, probabil împreună cu Sila și Timotei.

Data la care a fost scrisă: Cartea 2 Tesaloniceni a fost scrisă probabil între ani 51-52 d.Cr.

Scopul pentru care a fost scrisă: Biserica din Tesalonic avea încă unele înțelegeri greșite cu privire la Ziua Domnului. Ei credeau că aceasta venise deja, și, ca urmare, încetaseră să mai lucreze. Ei erau rău persecutați. Pavel le-a scris ca să clarifice înțelegerile greșite și să-i mângâie.

Versete-cheie: 2 Tesaloniceni 1.6-7: „Fiindcă Dumnezeu găsește că este drept să le dea întristare celor care vă întristează și să vă dea odihnă atât vouă, care sunteți întristați, cât și nouă, la descoperirea Domnului Isus din cer, cu îngerii puterii Lui.”

2 Tesaloniceni 2.13: „Noi însă, frați preaiubiți de Domnul, trebuie să-I mulțumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, căci de la început Dumnezeu v-a ales pentru mântuire, în sfințirea Duhului și credința adevărului.”

2 Tesaloniceni 3.3: „Credincios este Domnul: El vă va întări și vă va păzi de cel rău.”

2 Tesaloniceni 3.10: „Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: «Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.»”

Un scurt rezumat: Pavel salută biserica din Tesalonic și-i încurajează și-i îndeamnă. El îi laudă pentru ceea ce aude că fac în Domnul și se roagă pentru ei (2 Tesaloniceni 1.11-12). În capitolul 2, Pavel explică ce se va întâmpla în Ziua Domnului (2 Tesaloniceni 2.1-12). Pavel îi încurajează apoi să rămână neclintiți și-i învață să se țină la distanță de oamenii leneși, care nu trăiesc în acord cu Evanghelia (2 Tesaloniceni 3.6).

Legături: Pavel face referire la câteva pasaje vechi-testamentare în discursul său privitor la timpurile din urmă, confirmând astfel și făcând acordul cu prorocii Vechiului Testament. Mare parte din învățătura lui privitoare la timpurile din urmă din această scrisoare se bazează pe prorocul Daniel și pe vedeniile sale. În 2 Tesaloniceni 2.3-9, el face referire la prorocia lui Daniel privitoare la „omul fărădelegii” (Daniel 7-8).

Aplicație practică: Cartea 2 Tesaloniceni este plină de informație care explică timpurile din urmă. Aceasta ne îndeamnă, de asemenea, să nu fim leneși și să lucrăm pentru ceea ce avem. De asemenea, în 2 Tesaloniceni sunt câteva rugăciuni extraordinare, care pot fi exemple pentru noi a felului în care să ne rugăm pentru alți credincioși în zilele noastre.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cartea 2 Tesaloniceni
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries