settings icon
share icon

Cartea 2 Ioan

Autorul: Cartea 2 Ioan nu își numește în mod direct autorul. Tradiția din zilele de început ale Bisericii afirmă că apostolul Ioan a fost autorul. De-a lungul anilor, au existat diverse speculații cum că un alt ucenic al lui Isus pe nume Ioan ar fi putut fi responsabil de scrierea acestei scrisori. Totuși, toate dovezile indică înspre faptul că autorul este Ioan, ucenicul iubit care a scris și Evanghelia după Ioan.

Data la care a fost scrisă: Cartea 2 Ioan a fost scrisă cel mai probabil în aproximativ aceeași perioadă de timp în care au fost scrise și celelalte scrisori, 1 și 3 Ioan, probabil între anii 85-95 d.Cr.

Scopul pentru care a fost scrisă: Cartea 2 Ioan este un apel stăruitor ca cititorii scrisorii lui Ioan să-și arate dragostea lor pentru Dumnezeu și pentru Fiul Său Isus, ascultând porunca de a se iubi unul pe celălalt și trăindu-și viața în ascultare de Scriptură. Cartea 2 Ioan este de asemenea o avertizare puternică de a fi vigilenți în privința amăgitorilor care răspândeau ideea că Hristos nu a înviat realmente în trup.

Versete-cheie: 2 Ioan 6: „Și dragostea stă în viețuirea după poruncile Lui. Aceasta este porunca în care trebuie să umblați, după cum ați auzit de la început.”

2 Ioan 8-9: „Păziți-vă bine să nu pierdeți rodul muncii voastre, ci să primiți o răsplată deplină. Oricine o ia înainte, și nu rămâne în învățătura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine rămâne în învățătura aceasta are pe Tatăl și pe Fiul.”

Un scurt rezumat: Cartea 2 Ioan îi este adresată „alesei Doamne și copiilor ei”. Aceasta putea fi o doamnă cu o poziție importantă în biserică sau un cod care făcea referire la biserica locală și la congregația acesteia. În acele zile în care creștinii erau persecutați, astfel de salutări codate erau adesea folosite.

Cartea 2 Ioan se ocupă în mare parte de o atenționare insistentă referitoare la amăgitorii care nu îi învățau pe alții doctrina corectă a lui Hristos și care susțineau că Isus nu a înviat în realitate în trup, ci numai spiritual. Ioan dorește cu insistență ca credincioșii să fie conștienți de existența acestor învățători falși și să nu aibă de-a face deloc cu ei.

Legături: Ioan descrie dragostea nu ca pe o emoție sau ca pe un sentiment, ci ca pe o ascultare de poruncile lui Dumnezeu. Isus a reiterat importanța poruncilor, în special „prima și cea mai mare poruncă”, iubirea de Dumnezeu (Deuteronomul 6.5) și cea de-a doua – dragostea unul pentru celălalt (Matei 22.37-40, Leviticul 19.18). Departe de a anula Legea Vechiului Testament, Isus a venit să o împlinească, asigurând în El Însuși mijlocul prin care poate fi împlinită.

Aplicație practică: Este extrem de important să verificăm cu Scriptura tot ceea ce vedem, auzim și citim și se pretinde a fi „creștin”. Acest lucru nu va fi niciodată prea mult subliniat, pentru că una dintre armele cele mai puternice ale lui Satan este amăgirea. Este foarte ușor să fim atrași de o învățătură nouă și captivantă, care pare să fie fundamentată în Scriptură, dar care, atent examinată, este, de fapt, o abatere de la Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă ceea ce pare să se întâmple nu este în mod absolut în acord cu Scriptura, atunci acest lucru este fals și nu vine de la Duhul Sfânt și nu trebuie să avem nimic de-a face cu aceasta.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cartea 2 Ioan
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries