settings icon
share icon

Cartea 1 Tesaloniceni

Autorul: 1 Tesaloniceni 1.1 indică faptul că 1 Tesaloniceni a fost scrisă de apostolul Pavel, probabil împreună cu Sila și Timotei.

Data la care a fost scrisă: Cartea 1 Tesaloniceni a fost scrisă aproximativ în anul 50 d.Cr.

Scopul pentru care a fost scrisă: În biserica din Tesalonic erau anumite neînțelegeri cu privire la revenirea lui Cristos. Pavel a dorit să le lămurească în scrisoarea lui. El a scris-o, de asemenea, ca pe o învățătură privitoare la trăirea sfântă.

Versete-cheie: 1 Tesaloniceni 3.5: „Astfel, în nerăbdarea mea, am trimis să-mi aducă știri despre credința voastră, de teamă ca nu cumva să vă fi ispitit ispititorul, și osteneala noastră să fi fost degeaba.”

1 Tesaloniceni 3.7: „De aceea, fraților, în toate strâmtorările și necazurile noastre am fost mângâiați cu privire la voi, prin credința voastră.”

1 Tesaloniceni 4.14-17: „Căci, dacă credem că Isus a murit și a înviat, credem și că Dumnezeu îi va aduce înapoi, împreună cu Isus, pe cei care au adormit în El. Iată, în adevăr, ce vă spunem prin Cuvântul Domnului: noi cei vii, care vom rămâne până la venirea Domnului, nu o vom lua înaintea celor adormiți. Căci Însuși Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel și cu trâmbița lui Dumnezeu, Se va coborî din cer, și întâi vor învia cei morți în Cristos. Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți toți împreună cu ei în nori, ca să-L întâmpinăm pe Domnul în văzduh; și astfel vom fi totdeauna cu Domnul.”

1 Tesaloniceni 5.16-18: „Bucurați-vă întotdeauna. Rugați-vă neîncetat. Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi.”

Un scurt rezumat: Primele trei capitole vorbesc despre dorința lui Pavel de a vizita biserica din Tesalonic, care nu s-a putut concretiza, pentru că i-a împiedicat Satana (1 Tesaloniceni 2.18) și despre felul în care Pavel le-a purtat de grijă și a fost încurajat să audă despre felul în care trăiau. Pavel se roagă apoi pentru ei (1 Tesaloniceni 3.11-13). În capitolul 4, Pavel îi învață pe credincioșii din Tesalonic cum să trăiască o viață sfântă în Isus Cristos (1 Tesaloniceni 4.1-12). Pavel merge mai departe și-i învață cu privire la o înțelegere greșită pe care o aveau. El le spune că cei care au murit în Isus Cristos vor merge și ei în cer la întoarcerea Sa (1 Tesaloniceni 4.13-18, 5.1-11). Cartea se încheie cu instrucțiuni finale privitoare la viața creștină.

Legături: Pavel le reamintește tesalonicenilor că persecuția de care aveau parte din partea „celor de un neam cu ei” (v. 2.14-15), iudeii care L-au respins pe Mesia al lor, este aceeași pe care au suferit-o prorocii Vechiului Testament (Ieremia 2.30, Matei 23.31). Isus a avertizat cu privire la faptul că prorocii lui Dumnezeu întotdeauna vor întâmpina opoziție din partea celor nelegiuiți (Luca 11.49). În Coloseni, Pavel amintește același adevăr.

Aplicație practică: Această carte poate fi aplicată în multe situații din viață. Aceasta ne dă încrederea, ca și creștini, că morți sau vii, atunci când Cristos Se va întoarce, vom fi împreună cu El (1 Tesaloniceni 4.13-18). Ne asigură pe noi, creștinii, că nu vom avea parte de mânia lui Dumnezeu (1 Tesaloniceni 5.8-9). Ne învață cum să umblăm în fiecare zi în viața de credință (1 Tesaloniceni 4-5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cartea 1 Tesaloniceni
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries