settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația cărbunilor aprinși în Biblie?

Răspuns


Cărbunii aprinși sunt menționați de mai multe ori în Scriptură, referindu-se de obicei la cărbunii înroșiți ai unui foc (Ioan 21:9). Cu toate acestea, Proverbe 25:21-22 are o referire la cărbuni aprinși care probabil nu este literală: "Dacă este flămând vrăjmaşul tău, dă-i pâine să mănânce, dacă-i este sete, dă-i apă să bea. Căci, făcând aşa, aduni cărbuni aprinşi pe capul lui, şi Domnul îţi va răsplăti." Pavel citează din nou acest pasaj în Romani 12:20, și este probabil că niciunul dintre cele două pasaje nu vorbește despre cărbuni în mod literal.

Alegerea de către Pavel a acestei metafore este explicată de contextul din Romani 12. El se referă la răspunsul adecvat al unui creștin atunci când este tratat greșit. Versetul 21 explică ideea de a îngrămădi cărbuni aprinși pe cineva spunând: "Nu vă lăsați biruiți de rău, ci biruiți răul prin bine." Oricine poate întoarce rău pentru rău. Dar atunci când un creștin face acest lucru, lumea care ne privește nu vede nimic diferit în viața noastră. Nici măcar nu este clar cine are dreptate și cine greșește atunci când îi răspundem cu aceeași monedă celui care ne-a greșit. Dar, atunci când urmăm instrucțiunile lui Isus de a ne iubi dușmanii (Matei 5:43-44) și întoarcem bine pentru rău, contrastul este puternic. Reacția noastră bună și blândă la ură scoate în evidență depravarea celui care ne-a tratat rău și lasă persoana care ne-a rănit singură în ura sa. Nimic nu înțeapă conștiința unei persoane pline de ură mai mult decât un spirit blând și iertător la cel căruia i-a făcut rău (Proverbe 15:1). "Cărbunii aprinși" care sunt îngrămădiți pe capul lui ar putea fi o referire la rușinea arzătoare pe care o va simți pe măsură ce conștiința lui lucrează asupra lui.

În Biblie, cărbunii aprinși simbolizează, de asemenea, judecata (Psalmul 140:10) și purificarea spirituală (Isaia 6:6; Leviticul 16:12). Dumnezeu este comparat adesea cu focul (Deuteronomul 4:24; Evrei 12:9) și este descris în termeni care se referă la căldura, strălucirea și puterea focului (Exodul 24:17; Isaia 34:14; Psalmul 18:8). Așadar, o altă înțelegere a "cărbunilor aprinși" din Proverbe 25:22 este aceea că răspunsul nostru corect față de cei care ne fac rău permite ca puterea și judecata lui Dumnezeu să cadă asupra acelei persoane. Trebuie să "lăsăm să se răzbune mânia lui Dumnezeu" (Romani 12:19) și să așteptăm răzbunarea pe care Dumnezeu o aduce la timpul Său. Atunci când renunțăm la dreptul nostru de a ne răzbuna în favoarea lui Dumnezeu, ne arătăm credința în dreptatea Sa. Dumnezeu va aduce convingerea asupra inimii păcătoase. Răspunzând așa cum a făcut Isus față de vrăjmașii Săi (Luca 23:34), permitem ca "cărbunii aprinși" ai dreptății și justiției lui Dumnezeu să acționeze în sufletul acelei persoane și să sperăm că o va aduce la pocăință (2 Petru 3:9).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația cărbunilor aprinși în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries