settings icon
share icon
Întrebare

Ce este calvinismul? Este el biblic? Care sunt cele cinci puncte ale calvinismului?

Răspuns


Cele cinci puncte ale calvinismului pot fi rezumate în acronimul TULIP (lalea, în limba engleză, n.tr.). T vine de la total depravity (depravarea totală, n.tr.), U de la unconditional election (alegerea necondiționată, n.tr.), L de la limited atonement (ispășirea limitată, n.tr.) I de la irresistible grace (harul irezistibil, n.tr.), iar P vine de la perseverance of the saints (perseverarea sfinților, n.tr.). Iată definițiile și referințele din Scriptură pe care le dau calviniștii ca să susțină ceea ce cred:

Depravarea totală – Ca urmare a căderii lui Adam, întreaga rasă umană e afectată; toată omenirea e moartă în fărădelegi și păcate. Omul nu e în stare să se mântuiască pe sine (Genesa 6.5, Ieremia 17.9, Romani 3.10-18).

Alegerea necondiționată – Pentru că omul e mort în păcat, nu e capabil să inițieze un răspuns față de Dumnezeu; prin urmare, în veșnicia trecută, Dumnezeu i-a ales pe anumiți oameni pentru mântuire. Alegerea și predestinarea sunt necondiționate; nu se bazează pe răspunsul omului (Romani 8.29-30, 9-11, Efeseni 1.4-6, 11-12), pentru că omul nu e în stare să răspundă și nici nu vrea.

Ispășirea limitată – Pentru că Dumnezeu a hotărât că anumiți oameni trebuie să fie mântuiți ca rezultat al alegerii necondiționate a lui Dumnezeu, El a hotărât că Cristos trebuie să moară pentru cei aleși. Toți cei pe care Dumnezeu i-a ales și pentru care Cristos a murit vor fi mântuiți (Matei 1.21, Ioan 10.11, 17.9, Fapte 20.28, Romani 8.32, Efeseni 5.25).

Harul irezistibil – Aceia pe care Dumnezeu i-a ales El îi atrage la Sine prin harul irezistibil. Dumnezeu îl face pe om să vrea să vină la EL. Când Dumnezeu cheamă, omul răspunde (Ioan 6.37, 44, 10.16).

Perseverarea sfinților – Aceia pe care Dumnezeu i-a ales și i-a atras la Sine prin Duhul Sfânt vor persevera în credință. Niciunul dintre cei pe care Dumnezeu i-a ales nu se va pierde; ei sunt asigurați pentru veșnicie (Ioan 10.27-29, Romani 8.29-30, Efeseni 1.3-14).

Cu toate că toate aceste doctrine au bază biblică, mulți oameni le resping pe toate sau unele dintre ele. Așa-numiții „calviniști în patru puncte" acceptă depravarea totală, alegerea necondiționată, harul irezistibil și perseverarea sfinților ca doctrine biblice. Omul este cu totul păcătos și incapabil să creadă în Dumnezeu de unul singur. Dumnezeu alege oameni doar pe baza voii Lui – alegerea nu are la bază niciun merit al persoanei alese. Toți aceia pe care Dumnezeu i-a ales vor veni la credință. Toți aceia care sunt cu adevărat născuți din nou vor persevera în credință. Însă în privința ispășirii limitate, calviniștii în patru puncte cred că ispășirea este nelimitată, argumentând că Isus a murit pentru păcatele întregii lumi, nu doar pentru ale celor aleși. „El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi." (1 Ioan 2.2) Alte versete în opoziție cu ispășirea limitată sunt Ioan 1.29, 3.16, 1 Timotei 2.6 și 2 Petru 2.1.

Totuși, calviniștii în cinci puncte văd calvinismul în patru puncte ca fiind problematic. Mai întâi, argumentează ei, dacă depravarea totală este adevărată, atunci ispășirea nelimitată nu-i posibil să fie adevărată, pentru că, dacă Isus a murit pentru păcatele tuturor oamenilor, atunci dacă moartea Lui se aplică sau nu unui om ține de faptul că acel om Îl „acceptă" sau nu pe Cristos. Însă din ceea ce am văzut mai sus în descrierea depravării totale, omul în condiția lui naturală nu are deloc capacitatea să-L aleagă pe Dumnezeu și nici nu vrea să facă acest lucru. Mai mult, dacă ispășirea nelimitată este adevărată, iadul este plin de oameni pentru care a murit Cristos. El Și-a vărsat sângele în zadar pentru ei. Pentru calviniștii în cinci puncte acest lucru e inimaginabil. Te rugăm să observi că acest articol e doar un rezumat succint al celor cinci puncte ale calvinismului. Pentru o privire mai în detaliu, te rugăm să vizitezi următoarele pagini: Total Depravity, Unconditional Election, Limited Atonement, Irrezistible Grace și Perseverance of the Saints.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este calvinismul? Este el biblic? Care sunt cele cinci puncte ale calvinismului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries