settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot găsi bucurie în mijlocul încercărilor?

Răspuns


Iacov 1:2-4 spune: "Frații mei, să priviți ca o mare bucurie când treceți prin felurite încercări, ca unii care știți că încercarea credinței voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-și facă desăvârșit lucrarea, ca să fiți desăvârșiți, întregi și să nu duceți lipsă de nimic." Acesta este primul lucru pe care îl scrie Iacov în scrisoarea sa, după salutul său. De ce? Din cauza importanței sale. Mulți creștini cred că, odată ce au luat decizia pentru Hristos, totul se va potrivi la locul lui și viața va fi acel proverbial bol de cireșe. Și când încercările și momentele grele vin peste ei sau continuă, încep să se întrebe "de ce?". Se întreabă cum ar putea să îndure circumstanțe oribile și să le considere bucurie.

Petru abordează și el acest subiect al bucuriei prin încercări. "În ea voi vă bucurați mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteți întristați pentru puțină vreme, prin felurite încercări, pentru ca încercarea credinței voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, și care totuși este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava și cinstea, la arătarea lui Isus Hristos, pe care voi Îl iubiți fără să-L fi văzut, credeți în El fără să-L vedeți și vă bucurați cu o bucurie negrăită și strălucită, pentru că veți dobândi, ca sfârșit al credinței voastre, mântuirea sufletelor voastre." (1 Petru 1:6-9)

În ambele pasaje, vedem instrucțiuni despre ceea ce ar trebui să facem. "Considerați că este bucurie curată..." "În aceasta vă bucurați foarte mult..." De ce? Pentru că încercările ne fac mai puternici. Pasajul din Iacov afirmă clar că încercarea credinței noastre produce perseverență. Iar pasajul din Petru afirmă că credința noastră, care este neprețuită, se va dovedi autentică și va avea ca rezultat lauda adusă lui Dumnezeu. Dar cum? Cum putem găsi bucuria în mijlocul tuturor gunoaielor, greutăților și circumstanțelor dureroase?

În primul rând, trebuie să înțelegem că bucuria pe care o dă lumea nu este aceeași cu bucuria pe care o dă Duhul Sfânt. Bucuria sau fericirea lumească vine și pleacă la fel de des ca valurile care lovesc țărmul. Nu este ceva de care te poți agăța atunci când ai pierdut o persoană iubită sau când te confrunți cu falimentul. Bucuria sau fericirea Duhului, pe de altă parte, poate rămâne cu tine pe termen lung. Pentru credincios, roada Duhului, inclusiv bucuria, este ca un puț de apă fără fund - există întotdeauna o rezervă abundentă. Chiar și în cele mai întunecate zile, când tristețea, durerea și pierderea pot amenința să te copleșească, bucuria lui Dumnezeu este acolo.

În al doilea rând, trebuie să înțelegem că bucuria Domnului nu poate fi luată. A, ai putea crede că a dispărut - că mâinile nenorocirii ți-au smuls-o - dar nu este așa. Credincioși fiind, ni se promite prezența constantă a Duhului Sfânt. Ni se promite bucuria Lui. La fel cum mântuirea noastră este asigurată prin jertfa unică al lui Isus pentru toți. În cuvintele lui Isus din Ioan 15:11: "V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, și bucuria voastră să fie deplină." Alte exemple, Fapte 13:52: "Ucenicii erau plini de bucurie și de Duhul Sfânt." Faptele Apostolilor 16:34: "Temnicerul i-a luat cu el, chiar în ceasul acela din noapte, le-a spălat rănile și a fost botezat îndată, el și toți ai lui. După ce i-a dus în casă, le-a pus masa și s-a bucurat cu toată casa lui că a crezut în Dumnezeu."

În al treilea rând, trebuie să încetăm să ne complacem, să ne văităm și să ne plângem, ci în schimb să ne agățăm de bucuria Domnului. La fel ca mântuirea, bucuria este un dar gratuit și perfect de la El, iar noi trebuie să întindem mâna și să acceptăm acest dar. Să ne agățăm de el. Ca de un colac de salvare. Alege bucuria. În locul amărăciunii, mâniei și a tristeții. Ia decizia de a alege bucuria în fiecare zi. Indiferent de situație. Uită-te la aceste exemple minunate din Scriptură: "În mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste măsură de mare și sărăcia lor lucie au dat naștere la un belșug de dărnicie din partea lor. Vă mărturisesc că au dat de bunăvoie, după puterea lor și chiar peste puterile lor." (2 Corinteni 8:2-3) "Și voi înșivă ați călcat pe urmele mele și pe urmele Domnului, întrucât ați primit Cuvântul, în multe necazuri, cu bucuria care vine de la Duhul Sfânt." (1 Tesaloniceni 1:6) "Bucurați-vă întotdeauna." (1 Tesaloniceni 5:16) "În adevăr, ați avut milă de cei din temniță și ați primit cu bucurie răpirea averilor voastre, ca unii care știți că aveți în ceruri o avuție mai bună, care dăinuie." (Evrei 10:34) Și cea mai bună ilustrare dintre toate: "Să ne uităm țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a disprețuit rușinea, și șade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu." (Evrei 12:2)

Pe tot parcursul Scripturii vedem persecuția Bisericii, încercările și greutățile cu care s-au confruntat credincioșii. Provocarea prin urmare este să învățăm cu adevărat cum să considerăm fiecare încercare ca fiind bucurie.

Acest subiect este foarte apropiat și drag inimii mele, deoarece este o lecție pe care o învăț din nou în fiecare zi. Fiica mea are o tulburare nervoasă rară, a suferit o operație pe creier și ne-am confruntat cu obstacole aparent insurmontabile, munți de facturi medicale, faliment și executare silită. Dar știi ce am descoperit? Bucuria Domnului chiar există. Poți considera fiecare încercare o bucurie, te poți bucura enorm cu o bucurie inexprimabilă și plină de slavă, chiar și atunci când simți că ești cu fața înainte în balta de noroi. Poți îndura orice circumstanțe care te fac să tremuri chiar acum. Dacă ai fost salvat prin credința în Isus Hristos - ai tot ce îți trebuie.

Prinde-te de bucuria Domnului.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot găsi bucurie în mijlocul încercărilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries