Întrebare
Ce este bucuria Domnului?
Răspuns
Bucuria Domnului este bucuria inimii care vine din cunoașterea lui Dumnezeu, rămânerea în Hristos și umplerea cu Duhul Sfânt.
Când Isus S-a născut, îngerii au anunțat "[vestea] bună, care va fi o mare bucurie" (Luca 2:10). Toți cei care Îl găsesc pe Isus cunosc, împreună cu păstorii de la Nașterea Domnului, bucuria pe care o aduce El. Chiar înainte de nașterea Sa, Isus a adus bucurie, după cum atestă cântecul Mariei (Luca 1:47) și răspunsul lui Ioan la auzul vocii Mariei, când "a săltat ... de bucurie" în pântecele mamei sale (Luca 1:44).
Isus a exemplificat bucuria în lucrarea Sa. El nu a fost un ascetic posomorât; în schimb, dușmanii Săi L-au acuzat că era prea vesel uneori (Luca 7:34). Isus S-a descris pe Sine ca pe un mire care se bucură de un ospăț de nuntă (Marcu 2:18-20); S-a "bucurat în Duhul Sfânt" (Luca 10:21); A vorbit despre "bucuria Mea" (Ioan 15:11) și a promis că le va oferi ucenicilor Săi o viață întreagă din ea (Ioan 16:24). Bucuria este reflectată în multe dintre parabolele lui Isus, inclusiv în cele trei povestiri din Luca 15, care menționează "bucurie înaintea îngerilor" (Luca 15:10) și se încheie cu un păstor vesel, o femeie veselă și un tată vesel.
Neemia le-a spus israeliților pocăiți că bucuria Domnului va fi tăria lor (Neemia 8:10). Biserica Primară era caracterizată de veselia și bucuria Domnului (Fapte 2:46; 13:52), iar "bucuria în Duhul Sfânt" este un semn distinctiv al Împărăției lui Dumnezeu (Romani 14:17). Cei care fac parte din Împărăție au parte de bucuria Împărăției.
Bucuria face parte din roada Duhului Sfânt (Galateni 5:22-23). De fapt, este datoria noastră creștină să ne bucurăm în Domnul (Filipeni 3:1; 4:4; 1 Tesaloniceni 5:16). În Hristos, credinciosul are "o bucurie negrăită și strălucită" (1 Petru 1:8).
Datorită originii sale supranaturale, bucuria Domnului - bucuria inimii noastre - este prezentă chiar și prin încercările vieții. Știm că suntem copiii lui Dumnezeu și nimeni nu ne poate smulge de la El (Ioan 10:28-29). Avem o "moștenire nestricăcioasă și neîntinată, și care nu se poate veșteji", și nimeni nu ne-o poate fura (1 Petru 1:4; Matei 6:20). Îl vedem pe Autorul și Desăvârșitorul credinței noastre și, chiar dacă dușmanul își dezlănțuie mânia, noi știm cine câștigă în cele din urmă (Evrei 12:2; Psalmul 2).
Credința este victoria care învinge lumea, iar bucuria Domnului este tăria noastră. Circumstanțele nefavorabile, în loc să ne împiedice credința, ne pot de fapt spori bucuria. Pavel și Sila au cunoscut adversitatea în timp ce stăteau cu picioarele în lanțuri în celula unei închisori din Filipi. Drepturile lor legale fuseseră încălcate. Au fost arestați fără motiv și bătuți fără proces. La miezul nopții, pentru că nu puteau dormi, au cântat - tare - laudele Domnului pe care Îl slujeau (Fapte 16:25). A urmat curând o minune (versetul 26).
Apostolii din Ierusalim au fost arestați - de două ori - și li s-a ordonat să nu predice în Numele lui Isus. A doua oară când au dat ochii cu tribunalul, au fost bătuți. Imperturbabili, ei s-au întors acasă "și s-au bucurat că au fost învredniciți să fie batjocoriți pentru Numele Lui" și erau gata să mai predice (Fapte 5:41). Desigur, apostolii nu făceau decât să urmeze exemplul Domnului nostru, care "pentru bucuria care-I era pusă înainte ... a suferit crucea, a disprețuit rușinea" (Evrei 12:2).
Bucuria Domnului poate fi inexplicabilă pentru cel care nu o posedă. Dar, pentru credinciosul în Hristos, bucuria Domnului vine la fel de natural ca strugurii din viță. Pe măsură ce rămânem în Hristos, Vița adevărată, noi, mlădițele, suntem plini de puterea și vitalitatea Lui, iar roadele pe care le producem, inclusiv bucuria, sunt făcute de El (Ioan 15:5).
English
Ce este bucuria Domnului?