settings icon
share icon
Întrebare

Ce e botezul pentru cei morți?

Răspuns


Botezul pentru cei morți e o practică nebiblică în care o persoană vie se botează în locul unei persoane care a decedat, pentru a face publică o mărturisire de credință pentru o persoană care deja a încetat din viață. În esență, putem considera aceasta ca fiind practica de a boteza o persoană moartă.

Practica are la bază interpretarea greșită a versetului 1 Corinteni 15.29: „Altfel, ce ar face cei ce se botează pentru cei morți? Dacă nu înviază morții nicidecum, de ce se mai botează ei pentru cei morți?" Acesta e un pasaj dificil de interpretat, dar, comparându-l cu restul Scripturii, știm că nu înseamnă că un om mort poate fi salvat prin a fi botezat prin intermediul altcuiva, pentru că, mai întâi de toate, botezul nu e o cerință pentru mântuire (Efeseni 2.8, Romani 3.28, 4.3, 6.3-4). Pasajul ca întreg (vs. 12-29) vorbește despre siguranța învierii, nu despre botezul pentru cei morți.

Ce însemna să fii botezat pentru cei morți? E un pasaj misterios și au fost peste treizeci de încercări diferite de a-l interpreta. 1. Înțelesul simplu din limba greacă în versetul 29 este că unii oameni sunt botezați în locul acelora care au murit – și dacă nu există înviere, de ce fac acest lucru? 2. Pavel se referă fie la un obicei păgân (observă că vorbește despre ei, nu despre „noi"), fie la o practică superstițioasă și nescripturală din Biserica din Corint a botezului substitutiv pentru credincioșii care au murit înainte să fie botezați. 3. În orice caz, cu siguranță nu aprobă practica, ci pur și simplu spune că, dacă nu există înviere, de ce ar avea loc acest obicei? Practica mormonilor de a se boteza pentru cei morți nu e nici scripturală, nici rațională. Botezul pentru cei morți a fost o practică obișnuită în religiile păgâne ale Greciei și se mai practică și astăzi în cadrul unor culte, însă nu schimbă destinul veșnic al unei persoane, pentru că acesta e determinat cât timp trăiește (Luca 16.26).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e botezul pentru cei morți?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries