settings icon
share icon
Întrebare

Am fost botezat nebiblic. Trebuie să fiu rebotezat?

Răspuns


Biblia vorbește clar despre botez. Sunt două idei pe care cu toții trebuie să le înțelegem. (1) Botezul trebuie să aibă loc după ce omul L-a primit pe Isus Cristos ca Mântuitor, încrezându-se numai în El pentru mântuire. (2) Botezul trebuie făcut prin imersiune. Cuvântul a boteza înseamnă în mod literal „a imersa, a cufunda în apă". Botezul prin imersiune este singura metodă de botez care ilustrează în mod adecvat ceea ce botezul simbolizează – credincioșii mor, sunt îngropați cu Cristos și sunt înviați la o viață nouă (Romani 6.3-4).

Având în minte aceste două idei, ce putem spune despre cei care au fost botezați în mod nebiblic? Pentru o înțelegere mai limpede a lucrurilor, să-i împărțim, la fel, în două categorii. Mai întâi, aceia care au fost botezați înainte să devină creștini. Exemplele obișnuite îi includ pe aceia care au fost botezați ca copii mici și pe aceia care au fost botezați mai târziu în timpul vieții, dar nu L-au cunoscut cu adevărat pe Isus ca Mântuitor atunci când au fost botezați. În aceste situații, da, o astfel de persoană trebuie în mod categoric rebotezată. Mai mult, Biblia arată că botezul succede mântuirii. Simbolul botezului se pierde dacă un om nu a experimentat cu adevărat mântuirea prin credința în Isus Cristos.

În al doilea rând, aceia care au fost botezați după ce au manifestat credință în Cristos, dar printr-o metodă diferită decât imersiunea. Această chestiune e puțin mai dificilă. Poate fi argumentat că o astfel de persoană nu a primit cu adevărat botezul. Dacă metoda a fost stropirea sau turnarea apei, acest lucru nu se potrivește cu definiția de bază a cuvântului a boteza, „a imersa". Totuși, Biblia nu vorbește niciunde în mod specific despre cazul cuiva care ar fi fost „botezat", dar nu imersat. Prin urmare, chestiunea trebuie rezolvată pe caz individual. Un credincios care a fost botezat nebiblic ar trebui să-I ceară Domnului înțelepciune (Iacov 1.5). Dacă în conștiința credinciosului e prezentă nesiguranța, cel mai bine ar fi să fie rebotezat biblic, ca să își liniștească conștiința (Romani 14.23).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Am fost botezat nebiblic. Trebuie să fiu rebotezat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries