settings icon
share icon
Întrebare

Ce simbolizează botezul în apă?

Răspuns


Botezul în apă simbolizează încrederea totală a credinciosului și bazarea în întregime pe Domnul Isus Cristos, precum și dedicarea de a trăi în ascultare de El. Exprimă, de asemenea, unitatea cu toți sfinții (Efeseni 2.19), adică cu orice persoană, din fiecare națiune de pe pământ, care e membră în Trupul lui Cristos (Galateni 3.27-28). Botezul în apă transmite acest lucru, și multe altele, dar nu ne mântuiește. În schimb, suntem salvați prin har, prin credință, nu prin fapte (Efeseni 2.8-9). Suntem botezați pentru că Domnul nostru a poruncit acest lucru: „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh." (Matei 28.19)

Botezul în apă e pentru credincioși. Înainte să fim botezați, trebuie să ajungem să credem că suntem păcătoși care au nevoie de salvare (Romani 3.23). Trebuie să credem și că Cristos a murit pe cruce să plătească pentru păcatele noastre, că a fost îngropat și că a înviat pentru a ne asigura un loc în cer (1 Corinteni 15.1-4). Când ne întoarcem spre Isus, cerându-I să ne ierte păcatele și să fie Domnul și Mântuitorul nostru, suntem născuți din nou de puterea Duhului Sfânt. Mântuirea noastră eternă e garantată și începem să murim față de sine și să trăim pentru Cristos (1 Petru 1.3-5). În acest moment suntem calificați din punct de vedere scriptural să fim botezați.

Botezul în apă e o imagine frumoasă a ceea ce a făcut Domnul nostru pentru noi. Când suntem complet cufundați în apă, simbolizăm îngroparea împreună cu Domnul; suntem botezați în moartea Lui pe cruce și nu mai suntem robi sinelui sau păcatului (Romani 6.3-7). Când suntem ridicați din apă, suntem simbolic înviați – ridicați la o viață nouă în Cristos, pentru a fi împreună cu El pentru totdeauna, născuți în familia Dumnezeului nostru iubitor (Romani 8.16). Botezul în apă ilustrează și curățirea spirituală pe care o experimentăm atunci când suntem salvați; așa cum apa curăță trupul, la fel Duhul Sfânt ne curăță inima, atunci când ne punem încrederea în Cristos.

Faptul că botezul în apă nu e o cerință preliminară pentru mântuire e cel mai bine văzut în exemplul unui om mântuit care nu a fost botezat în apă – tâlharul de pe cruce (Luca 23.39-43). Acest om care a mărturisit despre sine că e păcătos L-a recunoscut pe Isus ca Domn al său în timp ce murea pe cruce lângă El. Tâlharul a cerut mântuirea și a fost iertat de păcate. Cu toate că nu a apucat să experimenteze botezul în apă, în acel moment a fost botezat din punct de vedere spiritual în moartea lui Cristos, și apoi a fost înviat la viața veșnică prin puterea cuvântului lui Cristos (Evrei 1.3).

Creștinii trebuie să fie botezați din ascultare față de Domnul nostru Isus și din dragoste pentru El (Ioan 14.15). Botezul în apă prin scufundare e metoda biblică de botez datorită reprezentării simbolice a morții, îngropării și a învierii lui Cristos.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce simbolizează botezul în apă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries