settings icon
share icon
Întrebare

Ce este o cobe? Ce înseamnă să ai ghinion?

Răspuns


O cobe este ceva (sau cineva) despre care se crede că aduce ghinion. A cobi înseamnă a aduce ghinion unui lucru. Adesea, se vorbește despre ghinion în contexte neserioase; de exemplu, "blestemul lui Bambino" a fost un ghinion care se presupune că i-a afectat pe Red Sox ca urmare a faptului că aceștia l-au vândut pe Babe Ruth celor de la New York Yankees în 1919. De asemenea, se știe că oamenii spun "Jinx!" atunci când pronunță același cuvânt sau frază în același timp. Cineva care pare să aibă ghinion sau să atragă ghinionul asupra oamenilor din jurul său este, de asemenea, numit uneori "cobe".

În alte contexte însă, o cobe este mai gravă. Există o cobe folosită în magia ocultă. Există oameni care încearcă să facă vrăji și să-i blesteme pe alții cu nenorociri, iar Biblia nu tratează blestemele, vrăjitoria sau alte forme de ocultism ca fiind false sau de râs. Regele Balac din Moab i-a cerut lui Balaam să blesteme pe Israel (Numeri 23:7-8) și știm că acesta a fost un blestem legat de practica divinației, nu o simplă amenințare goală (Numeri 23:23). Dumnezeu i-a spus lui Balaam să nu-l blesteme pe Israel, ceea ce ne face să presupunem că, dacă Balaam i-ar fi blestemat, acest lucru ar fi avut un anumit efect spiritual. În cartea Faptele Apostolilor, apostolii s-au întâlnit cu un vrăjitor pe nume Simon, care a fost atras de minunile și semnele săvârșite de apostoli și a vrut să învețe cum să le facă (Fapte 8:13). Se spune că a practicat magia în oraș, uimindu-i pe oameni, astfel încât aceștia l-au numit "Mare" și "puterea lui Dumnezeu" (Fapte 8:9-10). Lucrările pe care Simon le făcea prin puterea demonilor erau confundate cu manifestări ale puterii lui Dumnezeu, dar când a văzut adevărata putere a lui Dumnezeu, Simon a vrut să schimbe pentru că a văzut că puterea apostolilor era mai mare decât a lui. Toate acestea, în special poruncile lui Dumnezeu împotriva vrăjitoriei și a ocultismului, dau credibilitate realității vrăjitoriei (Galateni 5:20; Deuteronom 18:10-12).

În multe culturi s-a observat că oamenii care doresc să-i facă rău unui dușman sau să supună voința unei alte persoane la voința lor pot folosi vrăji, cobe și blesteme pentru a manipula lumea spirituală pentru a le îndeplini ordinele. Nu există nicio explicație în Biblie cu privire la motivul sau modul în care se întâmplă acest lucru sau de ce demonii ar împlini voința oamenilor, cu excepția cazului în care este vorba de a-i păcăli să creadă că ei, oamenii, sunt la conducere. În plus, Dumnezeu interzice să faci vrăji și să cobești, iar acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a sta departe de așa ceva.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este o cobe? Ce înseamnă să ai ghinion?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries