settings icon
share icon
Întrebare

Care e semnificația înălțimilor în Biblie?

Răspuns


Înălțimile, simplu spus, erau locuri de închinare aflate pe terenuri înălțate sau altare ridicate în zonele joase, cum sunt văile. Înălțimile au fost la origini dedicate închinării idolatre (Numeri 33.52, Leviticul 26.30), mai ales printre moabiți (Isaia 16.12). Aceste sanctuare adesea includeau un altar și un obiect sacru, cum ar fi un stâlp de piatră sau de lemn de diverse forme, identificat cu obiectul închinării (animale, constelații, zeițe și zeități ale fertilității).

Israeliții, care mereu Îi întorceau spatele lui Dumnezeu, au practicat închinarea înaintea lui Moloh și au zidit înălțimi pentru Baal (Ieremia 32.35). Cu toate că Solomon a construit Templul lui Dumnezeu în Ierusalim, mai târziu a înființat înălțimi idolatre pentru nevestele lui străine în afara Ierusalimului și s-a închinat împreună cu ele, acest lucru costându-l pierderea împărăției (1 Împărați 11.11). Oamenii au adus jertfe pe înălțimile păgâne și înainte ca Templul să fie construit, și Solomon li s-a alăturat. După ce Domnul i S-a arătat într-un vis la Gabaon, împăratul s-a întors la Ierusalim și a adus jertfe; însă a continuat să oscileze între cele două locuri de închinare.

Nu toate înălțimile erau dedicate închinării idolatre. Ele au avut un rol major în închinarea israeliților, și cea mai timpurie mențiune biblică a unui loc de închinare, ulterior numită „înălțime", se găsește în Genesa 12.6-8, unde Avram a zidit altare Domnului la Sihem și Hebron. Avraam a zidit un altar în regiunea Moria și a fost gata să-l jertfească pe fiul lui acolo (Genesa 22.1-2). În mod tradițional se crede că acest loc e același cu locul în care a fost zidit Templul din Ierusalim. Iacov a așezat un stâlp de piatră la Betel (Genesa 28.18-19), iar Moise L-a întâlnit pe Dumnezeu pe Muntele Sinai (Exodul 19.1-3).

Iosua a ridicat stâlpi de piatră după ce au trecut Iordanul (Iosua 4.20) și a considerat acest loc o înălțime de închinare, pentru că israeliții au „ieșit" din Iordan pe un teren mai înalt. Înălțimile erau vizitate regulat de prorocul Samuel (1 Samuel 7.16). Înălțimile ca locuri de închinare idolatră canaanită (judecătorii 3.19) s-au extins până în perioada lui Ilie (1 Împărați 18.16-40). Dumnezeu a numit o singură înălțime unde era autorizat să aduci jertfe, și aceasta a fost Templul din Ierusalim (2 Cronici 3.1). Dumnezeu a poruncit ca toate înălțimile să fie distruse. Împăratul Iosia le-a distrus în 2 Împărați 22-23.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e semnificația înălțimilor în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries