settings icon
share icon
Întrebare

Ce este tipologia biblică?

Răspuns


Tipologia este un fel special de simbolism. (Un simbol e ceva ce reprezintă altceva.) Putem defini un tip ca fiind un „simbol profetic", pentru că toate tipurile sunt reprezentări pentru ceva din viitor. Și mai specific, un tip în Scriptură e o persoană sau un lucru din Vechiul Testament care prefigurează o persoană sau un lucru din Noul Testament. De exemplu, potopul din zilele lui Noe (Genesa 6-7) e folosit ca un tip pentru botez în 1 Petru 3.20-21. Cuvântul pentru tip pe care îl folosește Petru e imagine.

Când spunem că cineva e un tip al lui Cristos, spunem că o persoană din Vechiul Testament se comportă într-o manieră care corespunde caracterului sau acțiunilor lui Isus din Noul Testament. Când spunem că ceva e „tipic" pentru Cristos, spunem că un obiect sau eveniment din Vechiul Testament poate fi considerat ca reprezentând o calitate a lui Isus.

Scriptura însăși identifică câteva evenimente din Vechiul Testament ca fiind tipuri pentru răscumpărarea lui Cristos, aici fiind incluse cortul întâlnirii, sistemul de jertfe și Paștele. Cortul întâlnirii din Vechiul Testament e identificat ca tip în Evrei 9.8-9: „Cortul dintâi ... era o asemănare pentru vremurile de acum." Intrarea marelui preot în locul preasfânt o dată pe an prefigura mijlocirea lui Cristos, Marele nostru Preot. Ulterior, despre perdeaua cortului întâlnirii se spune că este un tip al lui Cristos (Evrei 10.19-20), sub aspectul că trupul Lui a fost frânt (așa cum s-a întâmplat cu perdeaua când a fost El răstignit), pentru a asigura intrare în prezența lui Dumnezeu pentru aceia care sunt acoperiți de jertfa Lui.

În Evrei 9.19-26, întregul sistem de jertfe e văzut ca un tip. Articolele „întâiului legământ" erau sfințite cu sângele jertfelor; aceste articole sunt numite „chipurile lucrurilor care sunt în ceruri" și „chipul adevăratului" (versetele 23-24). Acest pasaj ne învață că jertfele vechi-testamentare tipizează jertfa supremă a lui Cristos pentru păcatele lumii. Paștele e și el un tip al lui Cristos, potrivit cu 1 Corinteni 5.7: „Cristos, Paștele noastre, a fost jertfit." Să descoperi întocmai ceea ce ne învață evenimentele Paștelui despre Cristos este un studiu bogat și profitabil.

Trebuie să arătăm deosebirea dintre o ilustrație și un tip. Un tip e semnalat întotdeauna în mod corespunzător în Noul Testament. Un cercetător al Bibliei care găsește corelări între o istorisire din Vechiul Testament și viața lui Cristos pur și simplu găsește ilustrații, nu tipuri. Cu alte cuvinte, tipologia e stabilită de Scriptură. Duhul Sfânt a inspirat folosirea tipurilor; ilustrațiile și analogiile sunt rezultatul studiului omului. De exemplu, mulți oameni văd paralele între Iosif (Genesa 37-45) și Isus. Umilirea și slăvirea care a urmat în cazul lui Iosif par să corespundă cu moartea și învierea lui Cristos. Totuși, Noul Testament nu-l folosește deloc pe Iosif ca un model pentru Cristos; prin urmare, istoria lui Iosif e numită în mod potrivit ilustrație, dar nu tip al lui Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este tipologia biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries