settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt diversele forme de literatură biblică?

Răspuns


Unul dintre cele mai fascinante lucruri cu privire la Biblie este că, deși este comunicarea făcută de Dumnezeu (Matei 5.17, Marcu 13.31, Luca 1.37, Apocalipsa 22.18-19), ființele umane au fost parte din procesul de scriere. După cum spune Evrei 1.1, „Dumnezeu le-a vorbit în vechime părinților noștri prin proroci, în multe rânduri și în multe chipuri". „Multele chipuri" includ diferite genuri literare. Scriitorii umani ai Bibliei au folosit diferite forme de literatură să comunice diferite mesaje în momente diferite.

Biblia conține literatură istorică (1 și 2 Împărați), literatură dramatică (Iov), documente legale (majoritatea Exodului și a Deuteronomului), versuri de cântece (Cântecul lui Solomon și Psalmii), poezie (cea mai mare parte din Isaia), literatură de înțelepciune (Proverbele și Eclesiastul), literatură apocaliptică (Apocalipsa și părți din Daniel), narațiune scurtă (Rut), predici (cum sunt cele consemnate în Fapte), discursuri și proclamări (cum sunt cele ale împăratului Nebucadnețar în cartea Daniel), rugăciuni (mulți psalmi), pilde (cum sunt cele spuse de Domnul Isus), fabule (cum e cea spusă de Iotam) și epistole (Efeseni și Romani).

Genurile diferite se pot suprapune. Mulți psalmi, de exemplu, sunt și rugăciuni. Unele dintre epistole conțin poezie. Fiecare tip de literatură are caracteristici unice și trebuie abordate cu considerația cuvenită. De exemplu, fabula lui Iotam (Judecătorii 9.7-15) nu trebuie interpretată în același fel ca Cele Zece Porunci (Exodul 20.1-17). Interpretarea poeziei, bazate pe metafore și alte mijloace poetice, e diferită de interpretarea narațiunii istorice.

2 Petru 1.21 spune că „oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt". Folosind terminologia din zilele noastre, editorul-șef al Bibliei a fost Duhul Sfânt al lui Dumnezeu. Dumnezeu Și-a pus amprenta de Autor pe fiecare dintre cele 66 de cărți ale Bibliei, indiferent de genul literar. Dumnezeu a „insuflat" cuvintele scrise (2 Timotei 3.16-17). Pentru că omenirea are capacitatea de a înțelege și de a aprecia diverse forme de literatură, Dumnezeu a folosit multe genuri pentru a-Și comunica Cuvântul. Cititorul Bibliei va descoperi un scop comun care unește părțile colecției. Va descoperi motive, prefigurări, teme repetate și personaje recurente. În ansamblu, va descoperi că Biblia este cea mai măreață operă literară a lumii – și chiar Cuvântul lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt diversele forme de literatură biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries