settings icon
share icon
Întrebare

Ce este hermeneutica biblică?

Răspuns


Hermeneutica biblică este studiul principiilor și metodelor de interpretare a textului Bibliei. 2 Timotei 2.15 le poruncește credincioșilor să fie implicați în hermeneutică: „Caută să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care … împarte drept Cuvântul adevărului." Scopul hermeneuticii biblice este să ne ajute să știm cum să interpretăm, să înțelegem și să aplicăm corect Biblia.

Cea mai importantă lege a hermeneuticii biblice este că Biblia trebuie interpretată în mod literal. Trebuie să înțelegem Biblia în înțelesul ei normal sau limpede, în afară de cazul în care pasajul e în mod evident menit să fie simbolic sau sunt implicate figuri de stil. Biblia spune la ce se referă și semnifică exact ceea ce spune. De exemplu, când Isus spune că a hrănit „cele cinci mii" în Marcu 8.19, legea hermeneuticii spune că trebuie să înțelegem cinci mii literalmente – acolo se afla o mulțime de oameni flămânzi, în număr de cinci mii, care au fost hrăniți cu pâine și pești reali, de către un Salvator care înfăptuia miracole. Orice încercare de a „spiritualiza" numărul sau de a nega un miracol literal înseamnă să faci nedreptate textului și să ignori scopul limbajului, acela de a comunica. Unii interpreți fac greșeala de a încerca să citească printre rândurile Scripturii, pentru a veni cu înțelesuri esoterice, care nu sunt cu adevărat în text, ca și când fiecare pasaj are un adevăr spiritual ascuns, pe care trebuie să căutăm să-l descifrăm. Hermeneutica biblică ne ține credincioși înțelesului intenționat de Scriptură și ne ține departe de a alegoriza versetele biblice care trebuie înțelese în mod literal.

O a doua lege de importanță crucială a hermeneuticii biblice este că pasajele trebuie interpretate istoric, gramatical și contextual. Interpretarea unui pasaj din punct de vedere istoric înseamnă că trebuie să căutăm să înțelegem cultura, cadrul și situația care a generat textul. De exemplu, pentru a înțelege pe deplin fuga lui Iona din Iona 1.1-3, trebuie să cercetăm istoria asirienilor, în raport cu Israelul. Interpretarea unui pasaj din punct de vedere gramatical necesită urmarea regulilor gramaticale și recunoașterea nuanțelor limbilor ebraică și greacă. De exemplu, când Pavel scrie despre „marele nostru Dumnezeu și Mântuitor, Isus Cristos" în Tit 2.13 (NTLR), regulile gramaticii spun că Dumnezeu și Mântuitor sunt termeni paraleli și ambii sunt în apoziție pe lângă Isus Cristos – cu alte cuvinte, Pavel în mod clar Îl numește pe Isus „marele nostru Dumnezeu". Interpretarea unui pasaj în mod contextual implică luarea în considerare a contextului unui verset sau pasaj, când încerci să afli înțelesul. Contextul include versetele care sunt imediat înaintea sau după acesta, capitolul, cartea și, mai vast, întreaga Biblie. De exemplu, multe afirmații care uimesc din cartea Eclesiastul devin mai clare când sunt păstrate în context – cartea Eclesiastul e scrisă din perspectiva pământească de „sub soare" (Eclesiastul 1.3). De altfel, sintagma sub soare e repetată de aproximativ treizeci de ori în carte, stabilind contextul pentru tot ceea ce e „deșertăciune" în această lume.

O a treia lege a hermeneuticii biblice este că Scriptura e întotdeauna cel mai bun interpret al Scripturii. Din acest motiv, comparăm întotdeauna Scriptura cu Scriptura când încercăm să aflăm înțelesul unui pasaj. De exemplu, condamnarea de către Isaia a dorinței lui Iuda de a căuta ajutorul Egiptului, bazându-se pe cavaleria lui puternică (Isaia 31.1) a fost motivată, în parte, de porunca explicită a lui Dumnezeu ca poporul Lui să nu meargă în Egipt să caute cai (Deuteronomul 17.16).

Unii oameni evită să studieze hermeneutica biblică, fiindcă cred în mod eronat că aceasta va limita capacitatea lor de a învăța adevăruri noi din Cuvântul lui Dumnezeu sau va înăbuși iluminarea Duhului Sfânt asupra Scripturii. Dar temerile lor sunt nefondate. Hermeneutica biblică are de-a face tocmai cu găsirea interpretării corecte a textului inspirat. Scopul hermeneuticii biblice este de a ne proteja de aplicarea greșită a Scripturii sau de a permite ca prejudecățile să influențeze felul în care înțelegem adevărul. Cuvântul lui Dumnezeu este adevărul (Ioan 17.17). Vrem să vedem adevărul, să cunoaștem adevărul și să trăim adevărul cât de bine putem, și de aceea hermeneutica biblică are o importanță vitală.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este hermeneutica biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries