settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre violență?

Răspuns


Violența e definită ca fiind „forță fizică exercitată în scopul violării, a vătămării sau a abuzării" și, din păcate, violența e parte din viața de zi cu zi. Se găsește în filme și în swow-urile de televiziune, și trăim într-o lume în care puterea e adesea stabilită prin violență. Însă pentru creștini, calea lumii e dată de rușine de adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu. Așadar, ce spune Biblia despre violență?

În primul rând, violența din minte e la fel de dăunătoare ca violența mâinilor. Leviticul 19.17 spune: „Să nu urăști pe fratele tău în inima ta; să mustri pe aproapele tău, dar să nu te încarci cu un păcat din pricina lui." Când știm că cineva trăiește în păcat, oare lucrul care demonstrează mai multă dragoste e să păstrăm tăcerea și să acumulăm ură și resentimente împotriva acelei persoane? Dumnezeu spune că trebuie să vorbim direct, și în Matei 5.21-22, Isus ne spune că mânia ucigătoare îl poate expune pe omul mânios la judecata lui Dumnezeu la fel de repede ca o lovitură fizică. Violența pe care o manifestă față de cineva poate fi întoarsă asupra sa de către Dumnezeu.

Dar cum e cu violența din cadrul unui război? Exodul 20.13 a fost incorect tradus cu „să nu ucizi". În mod literal înseamnă „să nu comiți crimă". Dumnezeu a îngăduit războaiele drepte în toată istoria poporului Său. De la Avraam la Debora, la David, poporul lui Dumnezeu a luptat ca instrumente de judecată din partea unui Dumnezeu drept și sfânt. Romani 13.1-4 ne spune să ne supunem autorităților guvernamentale și că națiunile au dreptul să poarte sabia împotriva făcătorilor de rele, atât străini, cât și din țară.

Violența are loc, dar trebuie să ne dăm seama de diferența dintre judecata sfântă împotriva păcatului și propriile noastre răzbunări împotriva celor de care nu ne place, care e un rezultat inevitabil al mândriei (Psalmul 73.6). Cu toate că bărbații sunt mai înclinați să accepte violența (în special fiindcă culturile îi înfățișează pe bărbații adevărați ca fiind cei care nu plâng niciodată, întotdeauna au un plan și poartă o armă), cel mai înțelept om din toate timpurile a scris: „Nu pizmui pe omul asupritor și nu alege niciuna din căile lui!" (Proverbele 3.31) Rugăciunea și răbdarea câștigă în fața violenței și a mâniei în orice zi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre violență?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries