settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre ură?

Răspuns


În termeni biblici, există aspecte pozitive și negative care țin de ură. E acceptabil să urăști lucrurile pe care Dumnezeu le urăște; de fapt, aceasta e în mare măsură dovada unei relații bune cu Dumnezeu. „Urâți răul, cei ce iubiți pe Domnul!" (Psalmul 97.10a) Într-adevăr, cu cât mai aproape umblăm cu Domnul și cu cât mai multă părtășie avem cu El, cu atât devenim mai conștienți de păcat, atât în interior, cât și în exterior. Oare suferim și ardem de mânie când Numele lui Dumnezeu e defăimat, când vedem ipocrizie spirituală, când observăm necredință crasă și comportament lipsit de evlavie? Cu cât înțelegem mai mult atributele lui Dumnezeu și iubim caracterul Lui, cu atât ne vom asemăna mai mult cu El și cu atât mai mult vom urî acele lucruri care sunt contrare Cuvântului și naturii Lui.

Totuși, ura negativă cu siguranță trebuie să fie cea care ne îndreaptă împotriva altora. Domnul menționează ura în Predica de pe munte: „Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecății." (Matei 5.22) Domnul ne cere nu numai să ne împăcăm cu fratele nostru înainte să venim înaintea Lui, ci și să facem cât de repede acest lucru (Matei 5.22-23). Actul omorului în sine a fost desigur condamnat, dar ura e un păcat „al inimii", și orice gând sau gest plin de ură e un act de omor în ochii lui Dumnezeu, pentru care se va cere judecată, posibil nu în viața aceasta, dar la judecată. Atât de detestabilă e ura înaintea lui Dumnezeu, încât despre omul care urăște se spune că umblă în întuneric, nu în lumină (1 Ioan 2.9, 11). Cea mai rea situație e cea a unui om care continuă să fie religios, dar rămâne în dușmănie cu fratele său. Scriptura declară că un astfel de om e un mincinos (1 Ioan 4.20), care îi poate înșela pe oameni, dar nu pe Dumnezeu. Oare cât de mulți credincioși trăiesc ani de zile pretinzând că totul e bine, afișând o fațadă, ca în final să fie găsiți necorespunzători, pentru că au nutrit dușmănie (ură) împotriva unui frate de credință?

Ura e o otravă care distruge din interior, producând amărăciune care ne macină inima și mintea. De aceea Scriptura ne spune să nu lăsăm ca vreo „rădăcină de amărăciune" să dea lăstari în inima noastră (Evrei 12.15). De asemenea, ura distruge mărturia personală a creștinului, pentru că îl scoate din părtășia cu Domnul și cu alți credincioși. Să fim atenți să facem ceea ce ne-a îndemnat Domnul și să rezolvăm repede problemele dintre noi și oricine, în orice privință, indiferent cât de mică, și Domnul va fi credincios să ierte, așa cum a promis. (1 Ioan 1.9, 2.1).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre ură?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries