settings icon
share icon
Întrebare

Cât de multă influență ar trebui să aibă Biblia în societate?

Răspuns


Cuvântul lui Dumnezeu produce întotdeauna o schimbare în culturile în care e introdus. În Tesalonicul primului secol, o gloată i-a târât pe câțiva creștini pe străzi strigând: „Oamenii aceștia care au răscolit lumea au venit și aici." (Fapte 17.6) E justificat ca Biblia să aibă o influență asupra societății, devreme ce are influență asupra indivizilor din societate.

Dumnezeu e Creatorul lumii și al oamenilor care o locuiesc (Genesa 1). Chiar de la început, Dumnezeu a conceput lumea și oamenii să „funcționeze" într-un anumit fel. Când societatea nu urmează principiile pe care ni le dă Dumnezeu în Biblie, viața pur și simplu nu funcționează la fel de bine. Dumnezeu este singurul care știe cum funcționează viața spre cel mai mare beneficiu al nostru, și împărtășește această înțelepciune cu noi în Cuvântul Lui. În Evrei 4.12, Biblia e descrisă ca fiind „vie și lucrătoare". Aceasta înseamnă, în parte, că Biblia e aplicabilă și relevantă astăzi la fel cum a fost de la început, când a fost scrisă.

Când o națiune Îl cinstește pe Dumnezeu, dezvoltă un respect pentru toată creația lui Dumnezeu. Unde nu există cinstirea lui Dumnezeu, o societate va eșua în respectarea creației Lui, și, ca urmare, oamenii vor suferi.

Încă de la început, oamenii au avut de ales dacă să urmeze sau nu calea lui Dumnezeu. Însă alegerile au întotdeauna consecințe. Istoria lui Israel din Vechiul Testament documentează legile societale și preceptele care i-au fost date de Dumnezeu. Când Israel a trăit după legile lui Dumnezeu, societatea lor a funcționat bine, dar când au deviat de la planul lui Dumnezeu, societatea a mers întotdeauna pe pantă în jos. Încercările din zilele noastre de a înlătura influența Bibliei din societate sau de a marginaliza concepția biblică despre lume și viață dovedesc mândria omenirii care spune: „Știm mai bine decât Cel care ne-a creat."

Toate acestea nu înseamnă că trebuie să construim o teocrație după cum a avut Israelul antic. Scopul lui Dumnezeu în cazul acelui sistem de guvernământ a fost pentru un anumit timp și pentru un anumit loc. Totuși, când Biblia e înțeleasă în mod corect, influența ei asupra societății poate duce doar la mai puține crime, mai puține divorțuri, mai puțină lene și mai multă caritate. Așa cum a scris John Adams, cel de-al doilea președinte al Americii: „Să presupunem că o națiune dintr-o Zonă depărtată ar trebui să considere Biblia singura lor carte legislativă și fiecare membru ar trebui să-și alinieze conduita la preceptele expuse acolo! Fiecare membru ar fi obligat în conștiință la cumpătare, prudență și sârguință; la dreptate, bunătate și caritate față de semenii săi; și la reverență față de Dumnezeul Atotputernic ... Ce Eutopia, ce Paradis ar fi această zonă." (Diary and Autobiography of John Adams, Vol. III, p. 9) Scriptura spune cel mai bine: „Ferice de poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Psalmul 33.12)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cât de multă influență ar trebui să aibă Biblia în societate?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries