settings icon
share icon
Întrebare

Susține Biblia comunismul?

Răspuns


Comunismul, o ramură a socialismului, e un sistem social experimental bazat pe un set de idealuri care, la o primă privire, par să fie în acord cu unele principii biblice. Totuși, la o examinare mai îndeaproape, pot fi găsite puține dovezi că Biblia susține sau este de acord cu comunismul. Există o deosebire între comunismul din teorie și cel din practică și versetele biblice care par să fie în acord cu idealurile comuniste sunt în fapt contrazise de practicile guvernului comunist.

Există o frază surprinzătoare într-o descriere făcută bisericii în Fapte 2, care i-a făcut pe mulți oameni să se întrebe dacă Biblia susține comunismul, iar pe alții i-a făcut să susțină cu putere ideea că comunismul este de fapt biblic. În pasaj citim: „Toți cei ce credeau erau împreună la un loc și aveau toate de obște. Își vindeau ogoarele și averile, și banii îi împărțeau între toți, după nevoile fiecăruia." (Fapte 2.44-45) Această afirmație pare să însemne că aici, în cea mai timpurie biserică creștină, întâlnim comunismul (care are, în esența lui, dorința de a elimina sărăcia prin „răspândirea bunăstării"). Totuși, există o deosebire fundamentală între biserica din Fapte 2 și o societate comunistă care se cere înțeleasă.

În biserica din Fapte 2, oamenii își dăruiau unii altora din bunăvoința lor, și anume acelora care erau în nevoi, și dăruiau liber, fără să le fie impus cât de mult trebuie să dea. Cu alte cuvinte, ei împărțeau cu alții din ceea ce aveau dintr-o dragoste împărtășită pe care o aveau unii pentru alții și din pricina unui scop comun – să trăiască pentru Cristos și să-L glorifice pe Dumnezeu. Într-o societate comunistă, oamenii dau din cauza unui sistem guvernamental care îi forțează să dea. Ei nu au de ales cât de mult să dea sau cui să dea. Prin urmare, acest lucru nu reflectă cine sunt; nu spune nimic cu privire la identitatea sau caracterul lor. Sub comunism și celui care dă cu bucurie și generozitate și omului zgârcit li se cere să dea exact aceeași cantitate – și anume tot ceea ce câștigă.

E o chestiune de dăruire cu bucurie (pe care Biblia o susține) versus dăruire forțată. 2 Corinteni 9.7 spune: „Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci «pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu»." De fapt, Biblia conține un număr mare de referiri la ajutorarea săracilor, la a fi generoși cu ceea ce avem și la a le purta de grijă celor care sunt mai dezavantajați. Când ascultăm în acest domeniu cu inima plină de bucurie, cu motivație corectă, dărnicia noastră este plăcută înaintea lui Dumnezeu. Nu este plăcut înaintea lui Dumnezeu să dăm din constrângere, pentru că dăruirea forțată nu e dăruire din dragoste și prin urmare nu e de niciun folos în sens spiritual. Pavel le spune corintenilor: „Și chiar dacă mi-aș împărți toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aș da trupul să fie ars, și n-aș avea dragoste, nu-mi folosește la nimic." (1 Corinteni 13.3) Dăruirea fără dragoste este rezultatul inevitabil al comunismului.

Capitalismul este într-adevăr un sistem mai bun când e vorba despre dărnicie, pentru că a dovedit că crește bunăstarea individului, lucru care le permite cetățenilor să dăruiască din această sporire. Comunismul a dovedit că pur și simplu îi sărăcește pe toți cetățenii, cu excepția unui număr restrâns de indivizi aflați la putere, care decid încotro se îndreaptă bunăstarea. Însă nici măcar capitalismul nu va funcționa de la sine ca sistem care să-i ajute pe cei săraci. El depinde de cetățeni să fie harnici (Proverbele 10.4) și generoși cu rodul muncii lor (1 Timotei 6.18) și să dăruiască din dragoste pentru Dumnezeu și pentru aproapele lor. Prin urmare, vedem că Dumnezeu a rânduit ca nevoile fizice și financiare ale celor săraci să fie împlinite de persoane creștine, mai degrabă decât de vreun sistem de guvernământ.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Susține Biblia comunismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries