settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre astrologie sau Zodiac? Ar trebui un creștin să studieze astrologia?

Răspuns


Biblia are multe de spus despre stele. Lucrul cel mai de bază în înțelegerea noastră despre stele este faptul că au fost create de Dumnezeu. Ele arată puterea și măreția Lui. Cerurile sunt „lucrarea mâinilor" lui Dumnezeu (Psalmul 8.3, 19.1). El cunoaște numărul stelelor și le știe pe toate pe nume (Psalmul 147.4).

Biblia ne învață și că Dumnezeu a aranjat stelele în grupuri care pot fi recunoscute, numite constelații. Biblia menționează trei dintre ele: Orionul, Ursa-Mare și „șarpele fugar" (cel mai probabil Dragonul) în Iov 9.9, 26.13, 38.31-32 și Amos 5.8. Aceleași pasaje fac, de asemenea, referire la grupul de stele Pleiadele (cele Șapte Stele [sau Cloșca cu pui, n.tr]). Dumnezeu e Cel care „înnoadă legăturile" acestor constelații; El e Cel care le „face să iasă la vremea lor". În Iov 38.32, Dumnezeu face referire și la „Mazarot" (în Traducerea Dumitru Cornilescu „semnele zodiacului", n.tr.), de obicei tradus „constelații". Mulți cred că e o referire la cele doisprezece constelații ale zodiacului.

Constelațiile au fost urmărite și studiate de milenii întregi. Egiptenii și grecii au cunoscut zodiacul și l-au folosit pentru a calcula începutul primăverii cu secole înainte de Cristos. S-au scris multe referitor la înțelesul constelațiilor zodiacului, inclusiv teorii care spun că cuprind o afișare antică a planului de răscumpărare al lui Dumnezeu. De exemplu, constelația Leu poate fi văzută ca o înfățișare celestă a Leului din seminția lui Iuda (Apocalipsa 5.5), iar Fecioara ne poate aminti de fecioara care L-a născut pe Cristos. Totuși, Biblia nu indică niciun „înțeles ascuns" pentru aceste constelații sau altele.

Biblia spune că stelele, împreună cu soarele și luna au fost date ca „semne care să arate vremurile" (Genesa 1.14), adică scopul lor este să marcheze timpul pentru noi. Ele sunt și „semne" în sensul de „indicatori" de navigație, și de-a lungul istoriei oamenii au folosit stelele pentru a-și însemna traiectoriile pe glob.

Dumnezeu a folosit stelele ca pe o ilustrare a promisiunii Lui de a-i da lui Avraam o sămânță care nu poate fi numărată (Genesa 15.5). Așadar, de câte ori Avraam privea cerul nopții, avea acolo o aducere-aminte a credincioșiei și a bunătății lui Dumnezeu. Judecata finală a pământului va fi însoțită de evenimente astronomice care au legătură cu stelele (Isaia 13.9-10, Ioel 3.15, Matei 24.29).

Astrologia e „interpretarea" unei presupuse influențe a stelelor (și a planetelor) exercitată asupra destinului oamenilor. Aceasta e o credință falsă. Astrologii regali de la curtea babiloniană au fost dați de rușine de profetul lui Dumnezeu Daniel (Daniel 1.20) și nu au avut puterea de a interpreta visul împăratului (Daniel 2.27). Dumnezeu i-a menționat pe astrologi printre cei care vor arde ca miriștea în momentul judecății lui Dumnezeu (Isaia 47.13-14). Astrologia e o formă de ghicire interzisă în Scriptură (Deuteronomul 18.10-14). Dumnezeu le-a interzis copiilor lui Israel să se închine sau să slujească „oștirea cerului" (Deuteronomul 4.19). Totuși, de câteva ori de-a lungul istoriei, Israelul a căzut tocmai în acest păcat (2 Împărați 17.16 e un exemplu de acest fel). Închinarea oferită stelelor a adus de fiecare dată judecata lui Dumnezeu.

Stelele ar trebui să trezească în noi uimire în fața puterii, a înțelepciunii și a nemărginirii lui Dumnezeu. Trebuie să folosim stelele pentru a urmări timpul și locul și pentru a ne aminti de credincioșia și păstrarea legământului din natura lui Dumnezeu. Și în tot acest timp recunoaștem cine e Creatorul cerurilor. Înțelepciunea noastră vine de la Dumnezeu, nu de la stele (Iacov 1.5). Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, e ghidul nostru pe parcursul vieții (Psalmul 119.105).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre astrologie sau Zodiac? Ar trebui un creștin să studieze astrologia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries