settings icon
share icon
Întrebare

În ce sens a deveni creștin înseamnă să devii un bărbat cu totul nou/o femeie cu totul nouă?

Răspuns


Isus a spus că pentru a deveni creștini trebuie să „ne naștem din nou” (Ioan 3.3). Sintagma implică faptul că nu putem să ne remodelăm pur și simplu viața noastră actuală; trebuie să o luăm de la început. 2 Corinteni 5.15 și 17 explică ce anume se întâmplă atunci când ne punem încrederea în Isus ca Salvator și Domn: „Și El a murit pentru toți, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru Cel ce a murit și a înviat pentru ei. ... Căci, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi.”

Isus a folosit ilustrația nașterii pentru că înțelegem că, atunci când se naște un bebeluș, noua creație e evidentă. Aducerea la viață e urmată de o transformare de-a lungul timpului de la copil mic la maturitate. Când ne naștem din nou în Duhul, noi care am fost „morți în greșeli și în păcate” (Efeseni 2.1, cf. Romani 6.18) suntem aduși la viață. Suntem o „făptură nouă” în Cristos (2 Corinteni 5.17). Dumnezeu schimbă dorințele, înfățișarea și concentrarea noastră, pe măsură ce trecem de la închinare adusă sinelui la închinare adusă lui Dumnezeu.

Mulți oameni încearcă să ocolească acest transfer de proprietate și în schimb încearcă să-și schimbe comportamentul exterior sau încep să meargă la biserică, în efortul de a se simți creștini. Însă puterea voinței e limitată. Isus nu a venit să reformeze firea noastră păcătoasă; a venit să o omoare (Luca 9.23, Romani 6.6-7). Vechea natură și natura nouă nu pot lucra împreună, nici nu pot coexista în pace (Romani 8.12-14). Trebuie să murim față de sine înainte să putem experimenta viața cea nouă pe care ne-o oferă Isus (2 Corinteni 5.15).

Fiecare ființă umană e alcătuită din trup, suflet și duh (1 Tesaloniceni 5.23). Înainte să avem o relație cu Dumnezeu prin nașterea din nou, trăim controlați în principal de sufletul și trupul nostru. Duhul nostru e adormit înăuntrul nostru, ca un balon dezumflat. Când transferăm posesiunea vieții noastre domniei lui Isus Cristos, El Își trimite Duhul Sfânt să regenereze duhul nostru dezumflat. Duhul Sfânt e comparat cu un vânt (Ioan 3.8, Faptele Apostolilor 2.2). În momentul mântuirii, El e revărsat în inima noastră și umflă duhul dinăuntrul nostru, astfel că putem acum comunica cu Dumnezeu. Acolo unde o persoană a fost condusă înainte de natura păcătoasă, ea poate fi acum călăuzită de Duhul Sfânt, care lucrează pentru a ne transforma după chipul lui Cristos (Romani 8.29).

Trebuie să ne aducem trupul ca o jertfă vie și să ne înnoim mintea, să începem să gândim așa cum gândește Dumnezeu (Romani 12.1-2). Pe măsură ce atenția noastră e îndreptată la a-L cunoaște pe Dumnezeu, a citi Cuvântul Lui și a ne supune zi de zi controlului Duhului Sfânt, alegerile noastre se schimbă. Distracțiile, prioritățile și pasiunile noastre se schimbă. Roada Duhului Sfânt (Galateni 5.22-23) devine evidentă acolo unde cândva nu era decât lucrarea firii (Galateni 5.19-21). Experimentarea nașterii din nou e doar începutul. Dumnezeu continuă să lucreze în noi pentru a-Și prezenta un popor sfânt în ziua aceea când Îl vom vedea față în față (Filipeni 1.6, 2.13, 2 Corinteni 11.2, Efeseni 5.27).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

În ce sens a deveni creștin înseamnă să devii un bărbat cu totul nou/o femeie cu totul nouă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries