settings icon
share icon
Întrebare

Ce este balsamul / leacul alinător din Galaad?

Răspuns


Un balsam este o substanță aromatică, medicinală, derivată din plante. Galaadul era o zonă situată la est de râul Iordan, bine cunoscută pentru mirodeniile și unguentele sale. "Leacul alinător din Galaad" era, prin urmare, un unguent de foarte bună calitate, cu proprietăți vindecătoare. Balsamul era făcut din rășină extrasă dintr-o plantă cu flori din Orientul Mijlociu, deși specia exactă nu este cunoscută. Era numit și "balsamul de Mecca". Smirna este luată dintr-o plantă similară - Commiphora myrrha. Biblia folosește termenul "Leacul alinător din Galaad" în mod metaforic, ca exemplu de ceva cu puteri vindecătoare sau liniștitoare.

"Leacul alinător din Galaad" are trei referințe în Biblie. În Geneza 37:25, în timp ce frații lui Iosif se gândeau cum să-l ucidă, o caravană de ismaeliți a trecut pe acolo în drum spre Egipt din Galaad. În încărcătura lor se aflau "mirodenii, leac alinător și smirnă". Ieremia 8 consemnează avertismentul lui Dumnezeu către Iuda cu privire la ceea ce le va face Babilonul. La auzul veștilor, Ieremia se plânge: "Nu este niciun leac alinător în Galaad?" (versetul 22) Întrebarea lui este o căutare poetică a speranței - o rugăminte de vindecare. Apoi, în Ieremia 46:11, în timp ce Dumnezeu descrie o judecată iminentă asupra Egiptului, El îi ironizează: "Suie-te în Galaad şi adu leac alinător, fecioară, fiica Egiptului! Degeaba întrebuinţezi atâtea leacuri, căci nu este vindecare pentru tine!"

Aceste referiri scripturale la balsamul din Galaad au inspirat multe aluzii literare și culturale, inclusiv referiri în "Corbul" de Edgar Allan Poe și în filme precum "Grătarul Spitfire". În special, "There Is a Balm in Gilead" este un spiritual afro-american care compară balsamul vindecător cu puterea salvatoare a lui Isus - singurul tratament adevărat care nu eșuează niciodată în a ne vindeca rănile spirituale.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este balsamul / leacul alinător din Galaad?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries