settings icon
share icon
Întrebare

Care e semnificația azimelor?

Răspuns


Biblia ne spune că israeliții trebuiau să mănânce numai azime în fiecare an în timpul Paștelor, ca o comemorare a ieșirii din robia egipteană. Pentru că copiii lui Israel au plecat din Egipt în grabă, nu au avut timp să aștepte să dospească pâinea, astfel că la acel întâi Paște a fost făcută fără plămădeală, cunoscută și ca drojdie. Descriind această pâine și motivul pentru care a fost mâncată, Biblia ne aduce la cunoștință următoarele: „Să nu mănânci pâine dospită, ci șapte zile să mănânci azime, pâinea întristării, căci ai ieșit în grabă din țara Egiptului: așa să faci, ca să-ți aduci aminte toată viața ta de ziua când ai ieșit din țara Egiptului.” (Deuteronomul 16.3) Mai multe porunci legate de mâncatul azimelor se găsesc în Exodul 12.8, 29.2 și Numeri 9.11. Până în ziua de azi, în casele evreiești celebrarea paștelor include azime.

Potrivit lexiconului evreiesc, termenul „azime” derivă de la cuvântul matzoh, care înseamnă „pâine sau prăjitură fără plămădeală”. Lexiconul afirmă și că matzoh derivă la rândul său dintr-un cuvânt care înseamnă „a secătui sau a absorbi”. Cu referire la acest al doilea cuvânt ebraic, lexiconul spune: „În sensul de a absorbi cu aviditate dulcele.” Așadar e foarte posibil ca pâinea nedospită, deși era probabil grea și plată, să fi fost și dulce la gust.

În Biblie, plămădeala e aproape întotdeauna simbolul păcatului. Asemenea plămădelii care pătrunde în tot bulgărele de aluat, păcatul se va răspândi în persoană, în biserică sau în națiune, în cele din urmă copleșindu-i pe participanți și ducându-i în robie și la final la moarte (Galateni 5.9). Romani 6.23 ne spune că „plata păcatului este moartea”, care este judecata lui Dumnezeu pentru păcat, și acesta este motivul pentru care a murit Isus – pentru a ne pune la dispoziție o cale de a scăpa de această judecată pentru păcat, dacă omul se pocăiește, Îl primește pe Cristos ca jertfă pascală a sa și inima lui e schimbată, astfel încât își poate conforma viața cu ceea ce poruncește Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e semnificația azimelor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries