settings icon
share icon
Întrebare

Au creștinii autoritatea să-l mustre pe Cel rău?

Răspuns


Unii creștini cred că nu numai că au autoritatea de a-l mustra pe Diavol, ci trebuie în mod continuu să se ocupe cu mustrarea lui. Nu există bază biblică pentru o astfel de credință. Satan, spre deosebire de Dumnezeu, nu e omniprezent. El poate fi într-un singur loc la un moment dat și probabilitatea ca el personal să-i hărțuiască pe creștini în mod individual e foarte mică. Bineînțeles că are legiuni de demoni care împlinesc ordinele lui și ei se află peste tot, căutând să distrugă mărturia credincioșilor. Trebuie făcută aici observația că un creștin nu poate fi posedat de un demon în felul în care sunt descriși în Biblie oamenii posedați.

Ca creștini, trebuie să fim conștienți de realitatea prezenței răului. În timp ce ne luptăm să să stăm tari în credință, trebuie să conștientizăm că dușmanii noștri nu sunt simple idei omenești, ci forțe reale care vin din partea puterilor întunericului. Biblia spune. „Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești." (Efeseni 6.12)

În mod clar Dumnezeu i-a permis lui Satan o măsură semnificativă de putere și influență asupra pământului, cel puțin pentru vremea aceasta, și întotdeauna sub controlul suveran al lui Dumnezeu. Biblia ne spune că Satan dă târcoale ca un leu care caută prada, urmărind victime pe care să le devoreze (1 Petru 5.8). Satan este puterea care lucrează în inima celor care refuză să asculte de Dumnezeu (Efeseni 2.2). Oricine care nu se află sub controlul Dumnezeului suveran se află sub controlul Diavolului (Fapte 26.18, 2 Corinteni 4.4). Creștinii născuți din nou nu mai sunt sub robia lui Satan sau a păcatului (Romani 6.6-7), însă aceasta nu înseamnă că suntem imuni la ispitele pe care le pune înaintea noastră.

Biblia nu le dă creștinilor autoritatea de a-l mustra pe Diavol, ci să i se împotrivească. Iacov 4.7 spune: „Supuneți-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă Diavolului, și el va fugi de la voi." Zaharia 3.2 ne spune că Domnul e cel care-l mustră pe Satan. Chiar și Mihail, unul dintre cei mai puternici îngeri, nu a îndrăznit să-l acuze pe Satan, ci în schimb a zis: „Domnul să te mustre!" (Iuda 1.9) Ca răspuns la atacurile lui Satan, creștinul trebuie să apeleze la Cristos. În loc să se concentrăm pe înfrângerea Diavolului, trebuie să ne concentrăm pe urmarea lui Cristos (Evrei 12.2) și să avem încredere că El va înfrânge forțele răului.

Nu e necesar ca un creștin să-l mustre pe Satan, pentru că Dumnezeu ne-a dat toată armura Lui ca să ne împotrivim răului (vezi Efeseni 6.10-18). Cea mai eficientă armă pe care o avem împotriva Diavolului e credința, înțelepciunea și cunoașterea lui Dumnezeu și a Cuvântului Lui. Cristos, când a fost ispitit de Satan, i-a răspuns cu Scriptura (vezi Matei 4.1-11). Pentru a câștiga victorie în aspectele spirituale, trebuie să ne menținem o conștiință curată și să avem control asupra gândurilor noastre. „Măcar că trăim în firea pământească, totuși nu ne luptăm călăuziți de firea pământească. Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pamântești, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Noi răsturnăm izvodirile minții și orice înălțime care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu, și orice gând îl facem rob ascultării de Cristos." (2 Corinteni 10.3-5)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Au creștinii autoritatea să-l mustre pe Cel rău?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries