settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Dumnezeu ne atrage la mântuire?

Răspuns


Cel mai clar verset care vorbește despre atragerea lui Dumnezeu la mântuire este Ioan 6.44, unde Isus afirmă: „Nimeni nu poate veni la Mine dacă nu-l atrage Tatăl, care M-a trimis; și Eu îl voi învia în ziua de apoi." Cuvântul grecesc tradus cu „atrage" este helkuo, care înseamnă „a trage" (literal sau figurat). În mod clar, această atragere e o chestiune care ține de o singură parte. Dumnezeu înfăptuiește atragerea la mântuire; noi, care suntem atrași, avem un rol pasiv în proces. Nu e nicio îndoială că răspundem atragerii Lui, dar atragerea în sine ține doar de El.

Helkuo e folosit în Ioan 21.6 pentru a face referire la o plasă grea plină cu pești care este trasă la țărm. În Ioan 18.10, îl vedem pe Petru că își trage sabia și în Fapte 16.19 helkuo e folosit pentru a-i descrie pe Pavel și Sila care sunt târâți în piață înaintea conducătorilor. În mod clar, mreaja nu are niciun aport în tragerea ei la țărm, sabia lui Petru nu a contribuit la tragerea ei din teacă și Pavel și Sila nu s-au târât pe ei înșiși în piață. Același lucru poate fi spus despre atragerea unora de către Dumnezeu la mântuire. Unii vin de voie bună și unii sunt trași fără ca aceștia să vrea, dar în final cu toții vin, deși nu au niciun aport în atragere.

De ce trebuie să ne atragă Dumnezeu la mântuire? Ca să spunem într-un mod simplu, dacă nu ar face acest lucru, nu am veni niciodată. Isus explică faptul că niciun om nu poate veni dacă Tatăl nu-l atrage (Ioan 6.65). Omul firesc nu are capacitatea de a veni la Dumnezeu, nici măcar nu are dorința să vină. Pentru că inima sa e împietrită și mintea lui e întunecată, persoana neregenerată nu-L dorește pe Dumnezeu și de fapt e un dușman al Dumnezeu (Romani 5.10). Când Isus a spus că niciun om nu poate veni fără ca Dumnezeu să-l atragă, face o afirmație despre depravarea totală a păcătosului și despre universalitatea acelei condiții. Atât de întunecată e inima omului nemântuit, încât nici măcar nu realizează acest lucru: „Inima este nespus de înșelătoare și deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?" (Ieremia 17.9) Prin urmare, e numai prin atragerea plină de îndurare și har a lui Dumnezeu că suntem mântuiți. În convertirea păcătosului, Dumnezeu iluminează mintea (Efeseni 1.18), apleacă voința înspre El și influențează sufletul, care lipsit de această influență rămâne întunecat și în rebeliune împotriva lui Dumnezeu. Toate aceste lucruri sunt incluse în procesul atragerii.

E un sens în care Dumnezeu îi atrage pe toți oamenii. Aceasta e cunoscută ca fiind „chemarea generală" și se deosebește de „chemarea eficace" a aleșilor lui Dumnezeu. Pasaje cum sunt Psalmul 19.1-4 și Romani 1.20 atestă faptul că puterea veșnică a lui Dumnezeu și natura Lui divină sunt „văzute clar" și „înțelese" din ceea ce a fost creat, „astfel că [oamenii] nu se pot dezvinovăți". Dar aceștia continuă să nege existența lui Dumnezeu, și cei care o recunosc tot nu ajung la o cunoaștere mântuitoare a Lui, dacă nu-i atrage El. Numai aceia care au fost atrași prin revelație specială – prin puterea Duhului Sfânt și harul lui Dumnezeu – vor veni la Cristos.

Sunt modalități tangibile în care cei care sunt atrași la mântuire experimentează acea atragere. În primul rând, Duhul Sfânt ne convinge de starea noastră de păcat și de nevoia de un Salvator (Ioan 16.8). În al doilea rând, trezește în noi un interes necunoscut nouă înainte pentru lucrurile spirituale și creează în noi o dorință după ele care nu a existat înainte. Dintr-odată, urechile noastre sunt deschise și inima noastră e aplecată spre El, și Cuvântul Lui începe să reprezinte o fascinație nouă și extraordinară pentru noi. Duhul nostru începe să discearnă adevărul spiritual care nu a avut niciun înțeles pentru noi înainte: „Omul firesc nu primește lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie, și nici nu le poate înțelege, pentru că trebuie judecate duhovnicește." (1 Corinteni 2.14). În cele din urmă, începem să avem dorințe noi. El pune în noi o inimă nouă care e aplecată spre El, o inimă care dorește să-L cunoască, să-L asculte și să umble în „viața cea nouă" (Romani 6.4) pe care ne-a promis-o.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Dumnezeu ne atrage la mântuire?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries