settings icon
share icon
Întrebare

Ce pot face când mă aflu sub atac spiritual?

Răspuns


Primul lucru pe care să-l facem când credem că ne aflăm sub un atac spiritual este să stabilim, cât de bine putem, dacă ceea ce experimentăm e într-adevăr un atac spiritual din partea forțelor demonice sau e pur și simplu efectul trăirii într-o lume blestemată de păcat. Unii oameni dau vina pentru fiecare păcat, fiecare conflict și pentru fiecare problemă pe demoni, care cred că trebuie scoși afară. Apostolul Pavel îi învață pe creștini să ducă război împotriva păcatului din ei înșiși (Romani 6) și să poarte război împotriva celui rău (Efeseni 6.10-18). Dar fie că suntem în mod real sub un atac spiritual din partea forțelor demonice, fie că ne luptăm pur și simplu cu răul din noi înșine și răul care se află în lume, planul de bătălie e același.

Cheia pentru planul de bătălie se găsește în Efeseni 6.10-18. Pavel începe spunând că trebuie să fim tari în Domnul și în puterea Lui, nu în puterea noastră, care nu poate face față Diavolului și forțelor lui. Pavel ne îndeamnă apoi să ne îmbrăcăm cu armura lui Dumnezeu, care e singura cale de a ne împotrivi atacurilor spirituale. Prin puterea și tăria noastră nu avem nicio șansă de a învinge „duhurile răutății care sunt în locurile cerești” (v. 12). Numai „toată armura lui Dumnezeu” ne va echipa să rezistăm atacului spiritual. Putem fi tari numai în puterea Domnului: armura lui Dumnezeu e cea care ne protejează și lupta noastră este împotriva forțelor spirituale ale răului din lume.

Efeseni 6.13-18 ne oferă o descriere a armurii spirituale pe care ne-o dă Dumnezeu și vestea bună e că lucrurile acestea sunt promt la dispoziția tuturor celor care Îi aparțin lui Cristos. Trebuie să stăm fermi, având pus brâul adevărului, să fixăm platoșa neprihănirii, să avem în picioare Evanghelia păcii, să ținem scutul credinței, să purtăm coiful mântuirii și să mânuim sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Ni se spune, de asemenea, să „[facem] în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni și cereri” (Efeseni 6.18). Ce reprezintă aceste elemente ale armurii spirituale în războiul spiritual? Trebuie să rostim adevărul împotriva minciunilor lui Satan. Trebuie să ne odihnim în faptul că suntem declarați neprihăniți datorită jertfei lui Cristos pentru noi. Trebuie să proclamăm Evanghelia indiferent cât de multă rezistență vom întâmpina. Trebuie să nu ne clătinăm în credință, indiferent cât de aprig suntem atacați. Apărarea noastră supremă este asigurarea mântuirii pe care o avem, o asigurare pe care nicio forță spirituală nu o poate lua. Arma noastră ofensivă este Cuvântul lui Dumnezeu, nu opiniile și simțămintele noastre. În cele din urmă, trebuie să urmăm exemplul lui Isus și să recunoaștem că unele victorii spirituale sunt posibile numai prin rugăciune.

Isus e exemplul nostru suprem când e vorba să alungăm atacurile spirituale. Observă cum abordează Isus atacurile directe din partea lui Satan atunci când e ispitit de el în pustiu (Matei 4.1-11). Fiecărei ispite i se răspunde în același mod – cu cuvintele „este scris” și cu un citat din Scriptură. Isus a știut că Cuvântul Dumnezeului celui viu e cea mai puternică armă împotriva ispitirilor Diavolului. Dacă Isus Însuși a folosit Cuvântul pentru a-l combate pe Diavol, cum îndrăznim noi să folosim ceva mai puțin?

Exemplul suprem pentru cum să nu ne implicăm în războiul spiritual îl constituie cei șapte fii ai lui Sceva, un preot evreu, care mergeau din loc în loc să scoată duhuri rele, încercând să invoce Numele Domnului Isus peste cei posedați de demoni. Într-o zi duhul cel rău le-a răspuns: „«Pe Isus Îl cunosc și pe Pavel îl știu, dar voi cine sunteți?» Și omul în care era duhul cel rău a sărit asupra lor, i-a biruit pe amândoi și i-a schingiuit în așa fel că au fugit goi și răniți din casa aceea.” (Faptele Apostolilor 19.15-16) Cei șapte fii ai lui Sceva foloseau Numele lui Isus, dar pentru că nu aveau o relație cu Isus, cuvintele lor erau lipsite de orice putere și autoritate. Ei nu se bazau pe Isus ca Domn și Mântuitor personal și nu implicau Cuvântul lui Dumnezeu în bătălia lor spirituală. Drept urmare, au fost bătuți în mod umilitor. Fie să învățăm din exemplul lor negativ și să purtăm războiul spiritual așa cum ne învață Biblia.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce pot face când mă aflu sub atac spiritual?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries