settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre ascultarea de părinți?

Răspuns


Ascultarea de părinți e o poruncă directă din partea lui Dumnezeu. „Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept.” (Efeseni 6.1) Cuvântul ascultați din acest verset nu poate fi separat de ideea de a-i „cinsti”. Efeseni 6.2-3 continuă: „«Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta» – este cea dintâi poruncă însoțită de o făgăduință – «ca să fii fericit și să trăiești multă vreme pe pământ.»” Cinstirea are mai mult de-a face cu atitudinea de respect a cuiva față de părinții lui și e de înțeles că ascultarea trebuie înfăptuită cu o atitudine de cinstire a părinților. Ascultarea cu murmur nu se conformează poruncii.

Poate fi o provocare pentru copii să învețe să-i asculte și să-i cinstească pe părinții lor – pentru unii copii e mai greu decât pentru alții! Însă există un motiv foarte bun pentru această poruncă. Cartea Proverbele ne învață că cei care ascultă de părinți dobândesc înțelepciune: „Un fiu înțelept ascultă învățătura tatălui său, dar batjocoritorul n-ascultă mustrarea.” (Proverbele 13.1) Planul lui Dumnezeu pentru copii este să învețe să-și cinstească și să-și asculte părinții în timp ce cresc, ca să poată trăi în mod înțelept. Învățând respectul acasă, ei îi vor respecta și pe alții cum se cuvine atunci când părăsesc casa. Chiar și micul Isus, deși era Fiul lui Dumnezeu, i-a ascultat pe părinții Lui pământești și a crescut în înțelepciune (Luca 2.51-52). Biblia spune că copiii care nu sunt disciplinați sau care nu își ascultă părinții se vor comporta mult mai rău în viață (Proverbele 22.15, 19.18 și 29.15).

În timp ce copiii au responsabilitatea de a-și asculta părinții, părinții au responsabilitatea de a-și instrui copiii în căile lui Dumnezeu. „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.” (Efeseni 6.4) Dar chiar dacă părinții cuiva nu urmează porunca adresată lor, copiii tot trebuie să asculte de porunca de a-și asculta și de a-și cinsti părinții.

Responsabilitatea noastră primordială este să-L iubim și să-L ascultăm pe Dumnezeu, mai presus decât orice. El le-a poruncit copiilor să-și asculte părinții. Singurul motiv potrivit pentru a nu asculta de părinți ar fi dacă părinții îl instruiesc pe copil să facă ceva ce în mod clar este împotriva poruncilor lui Dumnezeu. În acest caz, copilul trebuie să asculte de Dumnezeu în schimb (vezi Faptele Apostolilor 5.29).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre ascultarea de părinți?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries