Întrebare
Cum pot ști dacă Îl aud pe Dumnezeu, îl aud pe Satan sau îmi aud propriile gânduri?
Răspuns
Viața este plină de decizii care nu au în Biblie indicații absolute, specifice, care să arate cum să fie luate. Câte ore pe zi ar trebui să petreacă copiii mei în fața ecranelor? Este în regulă să joc anumite jocuri video? Am voie să ies la o întâlnire cu un coleg de serviciu? Este în regulă să lipsesc de la serviciu pentru că am stat treaz până prea târziu cu o seară înainte? Cu toții avem noțiuni despre adevăr, dar cum putem fi siguri că aceste idei vin de la Dumnezeu? Îl aud eu pe Dumnezeu? Sau mă aud doar pe mine însumi? Mai rău încă, ascult ispitele lui Satan deghizate în călăuzirea Duhului Sfânt? Uneori este dificil să distingem ideile noastre de călăuzirea lui Dumnezeu. Și dacă îndemnurile noastre vin de fapt de la dușmanul sufletului nostru, nu de la Dumnezeu? Cum „facem orice gând rob" (2 Corinteni 10:5) când nu suntem siguri de unde vin gândurile?
Cel mai frecvent, Dumnezeu comunică prin Biblie, Cuvântul Său inspirat, păstrat de-a lungul secolelor pentru noi astăzi. Prin Cuvânt suntem sfințiți (Ioan 17:17), iar Cuvântul este lumina pentru calea noastră (Psalmul 119:105). Dumnezeu ne poate ghida și prin circumstanțe (2 Corinteni 2:12), prin îndemnurile Duhului Sfânt (Galateni 5:16) și prin mentorii evlavioși care ne oferă sfaturi înțelepte (Proverbele 12:15). Dacă Dumnezeu vrea să ne vorbească, nimic nu-L poate opri. Iată câteva modalități de a discerne sursa gândurilor noastre:
Roagă-te
Dacă nu știm clar dacă Îl auzim sau nu pe Dumnezeu, este bine să ne rugăm pentru înțelepciune (Iacov 1:5). (Este bine să ne rugăm pentru înțelepciune chiar și atunci când nu credem că suntem confuzi!) Ar trebui să Îi cerem lui Dumnezeu să ne facă cunoscută clar voia Sa. Când ne rugăm, "să [o cerem] cu credință, fără să [ne îndoim] deloc: pentru că cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo" (Iacov 1:6). Dacă nu avem credință, "să nu [ne așteptăm] să [primim] ceva de la Domnul" (Iacov 1:7).
Vorbește cu Dumnezeu în rugăciune și așteaptă cu seriozitate răspunsul Său. Totuși, ține cont de faptul că Dumnezeu nu ne dă tot ceea ce ne dorim, iar uneori răspunsul Său este "Nu". El știe de ce avem nevoie la un moment dat și ne va arăta ce este mai bine. Dacă Dumnezeu spune "Nu", atunci Îi putem mulțumi pentru claritatea îndrumării Sale și să mergem mai departe.
Studiază Cuvântul
Biblia este numită "Cuvântul lui Dumnezeu" dintr-un motiv anume - este modul principal prin care Dumnezeu ne vorbește. Este, de asemenea, modul în care învățăm despre caracterul lui Dumnezeu și despre relațiile Sale cu oamenii de-a lungul istoriei. Toată Scriptura este "insuflată de Dumnezeu" și este ghidul pentru o viață neprihănită (2 Timotei 3:16-17). În timp ce noi vorbim cu Dumnezeu în rugăciune, El ne vorbește prin Cuvântul Său. Pe măsură ce citim, trebuie să considerăm că cuvintele Bibliei sunt chiar cuvintele lui Dumnezeu.
Orice gând, dorință, înclinație sau îndemn pe care îl putem avea trebuie să fie adus în fața Cuvântului lui Dumnezeu pentru comparație și aprobare. Lasă Biblia să fie judecătorul fiecărui gând. "Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii." (Evrei 4:12) Indiferent cât de urgent ar fi îndemnul, dacă este împotriva a ceea ce spune Scriptura, atunci el nu este de la Dumnezeu și trebuie respins.
Urmează indicațiile Duhului Sfânt
Duhul Sfânt este Dumnezeu - o Ființă divină cu minte, emoții și voință. El este întotdeauna cu noi (Psalmul 139:7-8). Scopurile Sale includ mijlocirea pentru noi (Romani 8:26-27) și oferirea de daruri în beneficiul Bisericii (1 Corinteni 12:7-11).
Duhul Sfânt dorește să ne umple (Efeseni 5:18) și să producă în noi roada Sa (Galateni 5:22-25). Indiferent de deciziile pe care le luăm zi de zi, nu putem da greș atunci când manifestăm dragoste, bucurie, pace etc., spre slava lui Dumnezeu. Atunci când ne apare în minte un gând la întâmplare, trebuie să învățăm să "cercetăm duhurile" (1 Ioan 4:1). Va duce urmarea acestei înclinații la mai multă asemănare cu Hristos? Oare stăruința asupra acestui gând va produce mai multă roadă a Duhului Sfânt în mine? Duhul Sfânt nu ne va conduce niciodată să satisfacem dorințele păcătoase ale cărnii (Galateni 5:16); El ne va conduce întotdeauna spre sfințire (1 Petru 1:2). Viața pe pământ este o luptă spirituală. Dușmanul este dornic să ne pună în cale diversiuni, pentru a ne distrage atenția de la voia lui Dumnezeu (1 Petru 5:8). Trebuie să fim vigilenți, pentru a ne asigura că ceea ce ascultăm este mai mult decât un sentiment, ci este cu adevărat de la Dumnezeu Însuși.
Nu uita, Dumnezeu vrea să ne arate calea cea bună de urmat. El nu vrea să Își ascundă voia de cei care Îl caută.
Iată câteva întrebări bune pe care să ni le punem atunci când analizăm dacă Îl auzim sau nu pe Dumnezeu: Indicațiile sunt confuze sau vagi? Dumnezeu nu este autorul confuziei; El este aducător de pace (1 Corinteni 14:33). Gândurile sunt împotriva Cuvântului lui Dumnezeu? Dumnezeu nu Se va contrazice pe Sine. Urmarea acestor îndemnuri va duce la păcat? Cei care "trăiesc prin Duhul" au "răstignit firea pământească împreună cu patimile și poftele ei" (Galateni 5:24-25).
În plus, este bine să ceri sfatul unui prieten creștin, al unui membru al familiei sau al unui pastor (Proverbele 15:22). Pastorii noștri sunt disponibili pentru a ne păstori: "Ascultați de mai marii voștri și fiți-le supuși, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de niciun folos." (Evrei 13:17)
Dumnezeu nu vrea să eșuăm. Cu cât Îl ascultăm mai mult pe Dumnezeu, cu atât vom fi mai buni în a distinge vocea Sa de celelalte zgomote din capul nostru. Isus, Păstorul cel Bun, Își ne dă promisiunea: "După ce și-a scos toate oile, merge înaintea lor; și oile merg după el, pentru că îi cunosc glasul." (Ioan 10:4). Alții pot vorbi, "dar oile [nu] îi ascultă" (versetul 8). Cu cât Îl cunoaștem mai bine pe Păstorul nostru, cu atât mai puțin trebuie să ne facem griji că ascultăm vocea greșită.
English
Cum pot ști dacă Îl aud pe Dumnezeu, îl aud pe Satan sau îmi aud propriile gânduri?