settings icon
share icon
Întrebare

Din ce consta practica aruncării sorților?

Răspuns


Practica aruncării sorților e menționată de șaptezeci de ori în Vechiul Testament și de șapte ori în Noul Testament. În ciuda numeroaselor referiri la aruncatul sorților din Vechiul Testament, nu se știe nimic despre sorți în sine. Puteau fi bețișoare de diferite lungimi, pietre plate asemănătoare monedelor sau un fel de zaruri; însă natura lor exactă e necunoscută. Practica modernă cea mai apropiată de aruncarea sorților probabil că e aruncarea monedei.

Practica aruncării sorților are loc cel mai des în legătură cu împărțirea țării sub conducerea lui Iosua (Iosua capitolele 14-21), o procedură cu privire la care Dumnezeu i-a instruit pe israeliți de câteva ori în cartea Numeri (Numeri 26.55, 33.54, 34.13, 36.2). Dumnezeu le-a permis israeliților să arunce sorții pentru a identifica voia Lui pentru o anumită situație (Iosua 18.6-10, 1 Cronici 24.5, 31). Diferite slujbe și funcții din Templu erau și ele stabilite prin aruncarea sorților (1 Cronici 24.5, 31, 25.8-9, 26.13-14). Marinarii din corabia în care se afla Iona au aruncat, de asemenea, sorții pentru a stabili cine a adus mânia lui Dumnezeu peste corabia lor (Iona 1.7). Cei unsprezece apostoli au aruncat sorții pentru a identifica cine îl va înlocui pe Iuda (Faptele Apostolilor 1.26). Aruncarea sorților a devenit în cele din urmă un joc pe care îl foloseau și la pariuri. Vedem acest lucru când soldații romani aruncă sorții pentru hainele lui Isus (Matei 27.35).

Noul Testament nu-i instruiește în niciun loc pe creștini să folosească o metodă asemănătoare aruncării sorților pentru a-i ajuta în luarea deciziilor. Acum că avem Cuvântul complet al lui Dumnezeu, cât și pe Duhul Sfânt care locuiește în noi și ne călăuzește, nu avem niciun motiv să folosim jocuri care implică șansa în luarea deciziilor. Cuvântul, Duhul Sfânt și rugăciunea sunt de ajuns pentru discernerea voii lui Dumnezeu în ziua de azi – nu e nevoie de aruncarea sorților, datul cu zarul sau aruncarea monedei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Din ce consta practica aruncării sorților?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries