settings icon
share icon
Întrebare

Care este armura completă a lui Dumnezeu?

Răspuns


Expresia „armura completă a lui Dumnezeu” vine din Efeseni 6:13-17: „De aceea, luați toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și să rămâneți în picioare, după ce veți fi biruit totul. Stați gata dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcați cu platoșa neprihănirii, având picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luați scutul credinței, cu care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău. Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.”

Potrivit Efeseni 6:12, conflictul cu Satan este spiritual și, de aceea, nicio armă tangibilă nu poate fi folosită în mod eficient împotriva lui și a duhurilor răutății. Nu ni se oferă o listă specifică cu tacticile pe care le va folosi Satan. Totuși, pasajul este destul de clar că, atunci când urmăm toate instrucțiunile cu fidelitate, vom fi capabili să rămânem în picioare și vom avea parte de victorie, indiferent de strategia lui Satan.

Primul element al armurii este adevărul (versetul 14). Este ușor de înțeles, pentru că Satan este numit „tatăl minciunilor” (Ioan 8:44). Înșelătoria este pe un loc ridicat în lista lucrurilor pe care Dumnezeu le consideră o urâciune. O „limbă înșelătoare” este una dintre caracteristice pe care El le găsește detestabile (Proverbele 6:16-17). De aceea suntem încurajați să ne înarmăm cu adevărul pentru sfințirea și eliberarea noastră, dar și pentru beneficiul celor pentru care suntem martori.

De asemenea, în versetul 14 ni se spune să ne luăm platoșa neprihănirii. O platoșă apără organele vitale ale unui soldat de unele lovituri care sunt fatale. Această neprihănire nu reprezintă fapte ale neprihănirii făcute de om, ci este neprihănirea lui Hristos, dată de Dumnezeu și primită prin credință, care ne protejează inimile de acuzațiile lui Satan și ne apără ființa de atacurile sale.

Versetul 15 vorbește despre pregătirea picioarelor pentru conflictul spiritual. În luptă, uneori dușmanul plasează obstacole periculoase în calea soldaților care înaintează. Ideea antrenamentului în Evanghelia păcii asemenea unei încălțăminte sugerează că trebuie să avansăm în teritoriul lui Satan, conștienți că vor fi capcane, cu mesajul harului esențial în câștigarea sufletelor pentru Hristos. Satan are numeroase obstacole amplasate pe cale pentru a împiedica răspândirea Evangheliei.

Scutul credinței prezentat în versetul 16 face ca săgețile de îndoială ale lui Satan cu privire la credincioșia lui Dumnezeu să fie ineficiente. Credința noastră – al cărei autor și căpetenie este Hristos (Evrei 12:2) – este ca un scut prețios, solid și de încredere.

Coiful mântuirii din versetul 17 este protecția pentru cap, păstrând intact un organ vital al corpului. Am putea spune că gândirea noastră are nevoie de protecție. Capul nostru este locul minții, care, când a apucat Evanghelia sigură a speranței vieții veșnice, nu va accepta învățătura falsă și nu va ceda ispitelor lui Satan. Persoana nemântuită nu are speranța îndepărtării doctrinei false, pentru că nu are coiful mântuirii, iar mintea sa este incapabilă de a discerne între adevărul spiritual și înșelăciune.

Versetul 17 interpretează semnificația sabiei Duhului – este Cuvântul lui Dumnezeu. În timp ce toate celelalte piese ale armurii spirituale sunt defensive prin natura lor, sabia Duhului este singura armă ofensivă din armura lui Dumnezeu. Ea vorbește despre sfințenia și puterea Cuvântului lui Dumnezeu. Nu există o altă armă spirituală mai puternică. La ispitirea lui Isus în pustie, Cuvântul lui Dumnezeu a fost răspunsul Său dat lui Satan. Ce binecuvântare că același Cuvânt ne este disponibil și nouă astăzi!

În versetul 18 suntem îndemnați să ne rugăm prin Duhul (aceasta înseamnă având gândul lui Hristos, inima și prioritățile Sale), pe lângă purtarea întregii armuri. Nu putem neglija rugăciunea, ea fiind modalitatea prin care primim putere spirituală de la Dumnezeu. Fără rugăciune, fără a ne baza pe Dumnezeu, eforturile noastre în războiul spiritual sunt goale și zadarnice. Armura completă a lui Dumnezeu – adevărul, neprihănirea, Evanghelia, credința, mântuirea, Cuvântul lui Dumnezeu și rugăciunea - reprezintă uneltele pe care Dumnezeu ni le-a lăsat pentru a fi victorioși din punct de vedere spiritual, pentru a învinge atacurile și ispitele lui Satan.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este armura completă a lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries