settings icon
share icon
Întrebare

Ce este armonia evangheliilor?

Răspuns


„Armonia" evangheliilor este acordul celor patru evanghelii biblice. Cele patru evanghelii ale Noului Testament sunt asemenea cântăreților dintr-un cor pe patru voci. Fiecare are o parte distinctă de cântat, și totuși, părțile se combină, pentru a da o frumoasă compoziție. Fiecare dintre cele patru evanghelii prezintă mărturie cu privire la Isus din perspective ușor diferite, dar toate spun aceeași istorie. Așadar, ele sunt în armonie unele cu celelalte. Cărțile care înșiră relatările Evangheliei în ordine cronologică se numesc armoniile evangheliilor și unele Biblii includ o secțiune de referință numită o armonie a evangheliilor care fac același lucru.

Matei, Marcu și Luca sunt numite Evanghelii „Sinoptice", pentru că cuprind multe aceleași evenimente din viața Domnului Isus (cuvântul sinoptic înseamnă „aceeași privire"). Ioan e de sine stătător și completează ceea ce au lăsat ceilalți pe dinafară. Fiecare dintre aceste evanghelii a fost scrisă pentru un auditoriu diferit și evidențiază aspecte diferite ale lucrării lui Isus. Evanghelia lui Matei a fost scrisă în mod principal pentru evrei și evidențiază felul în care Isus a împlinit profețiile referitoare la un Mesia Rege. Evanghelia după Marcu a fost scrisă în primul rând pentru creștinii romani sau dintre neamuri, așa că include puține profeții vechi-testamentare și explică multe cuvinte și obiceiuri evreiești. În Evanghelia lui Marcu, Isus este înfățișat ca Slujitorul Divin. Evanghelia lui Luca a fost și ea scrisă mai întâi pentru credincioșii dintre neamuri, astfel că explică și ea obiceiuri evreiești și folosește nume grecești. Luca a pornit să scrie o narațiune sistematică a vieții lui Isus și Îl prezintă pe Isus ca fiind Fiul Omului, evidențiind umanitatea Lui deplină. Evanghelia lui Ioan Îl prezintă pe Isus în mod evidențiat ca fiind Fiul lui Dumnezeu și include mai multe dintre revelațiile lui Isus cu privire la Sine decât oricare dintre celelalte evanghelii. De asemenea, prezintă o imagine mult mai detaliată a evenimentelor din timpul ultimelor zile din viața lui Isus.

Unii oameni au încercat să discrediteze Biblia, indicând aparente inconsecvențe în narațiunile Evangheliei. Ei semnalează deosebiri la ordinea în care sunt prezentate evenimentele sau la detaliile minore din cadrul acelor evenimente. Când cele patru relatări sunt puse unele lângă celelalte, vedem că nu urmăresc toate aceeași cronologie strictă. Acest lucru se întâmplă pentru că mare parte din narațiune este aranjată în ordine în funcție de subiecte, iar evenimentele sunt grupate în funcție de o temă similară. Această abordare care ține cont de subiect este cea pe care și noi o folosim în conversațiile zilnice.

Deosebirile care țin de detalii minore, cum ar fi numărul de îngeri de la mormântul lui Cristos (Matei 28.5, Marcu 16.5, Luca 24.4, Ioan 20.12) își găsesc răspuns dacă îi permitem textului să vorbească de la sine. Matei și Marcu menționează „un înger", în timp ce Luca și Ioan menționează doi îngeri. Totuși, Matei și Marcu nu spun deloc că era „un singur" înger, ci pur și simplu spun că un înger era prezent. Astfel de deosebiri sunt complementare, nu contradictorii. Poate fi adăugată informație nouă, dar ea nu neagă deloc veridicitatea vechii informații.

La fel ca restul Scripturii, cele patru evanghelii sunt o mărturie minunată a revelării lui Dumnezeu omului. Imaginează-ți un vameș (Matei), un tinerel evreu neinstruit, cu antecedente de abandonator (Marcu), un doctor roman (Luca) și un pescar evreu (Ioan), toți scriind mărturii aflate în armonie ale vieții lui Isus. Fără intervenția lui Dumnezeu, sub nicio formă nu ar fi putut scrie aceste relatări uimitor de precise (2 Timotei 3.16). Istoria, profeția și detaliile personale, toate conlucrează pentru a compune o imagine extrem de precisă a lui Isus – Mesia, Împăratul, Slujitorul și Fiul lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este armonia evangheliilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries