settings icon
share icon
Întrebare

Ce este o arie de treierat?

Răspuns


În Biblie există zeci de referiri la "aria de treierat", unele literale, altele simbolice. În zilele biblice nu existau mașini, așa că, după recoltare, grâul era separat de paie și de coji prin batere manuală. Mai întâi trebuia să existe o suprafață plană, netedă și dură, iar aceasta era cunoscută sub numele de arie de treierat. Procesul de treierat se realiza, în general, prin întinderea snopilor pe arie și prin faptul că boii și vitele erau puși să calce în mod repetat peste ele, desprinzând partea comestibilă a cerealelor (sau a altor culturi) de paiele necomestibile care le înconjoară (Deuteronom 25:4; Isaia 28:28). Ocazional, în acest scop se foloseau fiare sau bețe (Rut 2:17; Isaia 28:27). Apoi se foloseau furci de vânturat, pentru a arunca amestecul în aer, astfel încât vântul să poată îndepărta paiele, lăsând pe jos doar boabele bune.

Atât Vechiul, cât și Noul Testament se referă la aria de treierat ca la un simbol al judecății. Osea a profețit că, din cauza faptului că Israel s-a îndepărtat în mod repetat de Dumnezeu pentru a se îndrepta spre idoli falși, judecata Sa asupra lor îi va împrăștia în vânt ca paiele din aria de treierat. "De aceea vor fi ca norul de dimineaţă, ca roua care trece repede, ca pleava suflată de vânt din arie, ca fumul care iese din horn. " (Osea 13:3) Ieremia pronunță o soartă similară asupra babilonienilor care l-au persecutat pe Israel, comparând soarta lor cu cea a snopilor călcați în picioare pe arie (Ieremia 51:33).

Ioan Botezătorul folosește imaginea ariei de treierat pentru a descrie venirea lui Mesia, care îi va separa pe credincioșii adevărați de cei falși. Adevărații urmași ai lui Hristos vor fi adunați în Împărăția lui Dumnezeu, așa cum se adună grâul în hambare, pe când cei care Îl resping pe Hristos vor fi arși "cu un foc care nu se stinge", așa cum este arsă neghina fără valoare (Matei 3:12; Luca 3:17). Cei răi sunt deseori descriși ca paie pe care vântul le împrăștie (Psalmul 1:4; Isaia 17:13). Imagini asemănătoare cu grâul bun care este separat de buruienile fără valoare apar în Pilda grâului și a neghinei (Matei 13:36-43).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este o arie de treierat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries