settings icon
share icon
Întrebare

Ce este arianismul?

Răspuns


Arianismul este numit astfel după Arius, un profesor de la începutul secolului IV d.Cr. Unul dintre primele şi probabil cele mai importante subiecte de dezbateri între primii creştinii a fost subiectul dumnezeirii lui Cristos. A fost Isus cu adevărat Dumnezeu întrupat sau a fost o fiinţă creată? A fost Isus Dumnezeu sau doar a fost ca Dumnezeu? Arius a susţinut că Isus a fost creat de Dumnezeu ca primul act de creaţie, că Isus a fost gloria supremă a Creaţiei. Arianismul este apoi concepţia că Isus a fost o fiinţă creată, cu atribute divine, dar că nu a fost divin în natura Sa.

Arianismul înţelege în mod greşit referirile privitoare la Isus cum că a fost obosit (Ioan 4.6) şi că nu ştie momentul revenirii Sale (Matei 24.36). Da, este greu să înţelegi cum se poate ca Dumnezeu să fie obosit şi/sau să nu ştie ceva, dar să-L reduci pe Isus la o fiinţă creată nu este răspunsul corect. Isus a fost în întregime Dumnezeu, dar de asemenea a fost în întregime om. Isus nu a devenit fiinţă umană înainte de întrupare. De aceea, limitările lui Isus ca fiinţă umană nu au niciun impact asupra naturii Sale divine sau asupra caracterului Său etern.

O a doua interpretare greşită de mare importanţă a arianismului este semnificaţia termenului de „întâi-născut” (Romani 8.29, Coloseni 1.15-20). Arianiştii înţeleg termenul de „întâi-născut” din aceste versete ca însemnând că Isus a fost „născut” sau „creat” ca un prim act de creaţie. Dar lucrurile nu stau aşa. Isus Însuşi Şi-a declarat autoexistenţa şi caracterul etern (Ioan 8.58, 10.30). Ioan 1.1-2 ne spune că Isus era „la început cu Dumnezeu”. În vremurile biblice, întâiul născut al unei familii avea parte de mare cinste (Genesa 49.3, Exodul 11.5, 34.19, Numeri 3.40, Psalmul 89.27, Ieremia 31.9). În acest sens, Isus este Întâiul născut al lui Dumnezeu. Isus este membrul preeminent al familiei lui Dumnezeu. Isus este Unsul, „Minunatul Sfetnic, Dumnezeul tare, Părintele veşniciilor şi Domnul păcii” (Isaia 9.6).

După aproape un secol de dezbateri la diferite concilii bisericeşti timpurii, Biserica Creştină a denunţat în mod oficial arianismul ca fiind o învăţătură falsă. De atunci, arianismul nu a fost niciodată acceptat ca doctrină viabilă a credinţei creştine. Totuşi, arianismul nu a dispărut, ci a continuat de-a lungul secolelor sub forme variate. Martorii lui Iehova şi mormonii de astăzi susţin o poziţie foarte asemănătoare cu cea ariană cu privire la natura lui Cristos. La fel cum a făcut Biserica Primară, trebuie şi noi să denunţăm orice atac asupra divinităţii Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este arianismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries