settings icon
share icon
Întrebare

Care este argumentul teleologic pentru existența lui Dumnezeu?

Răspuns


Cuvântul teleologie vine de la teleos, care înseamnă „scop" sau „țintă". Ideea este că e nevoie de un „făuritor de scopuri" ca să avem un scop, așa că, acolo unde vedem lucruri care în mod evident sunt destinate unui scop, putem presupune că acele lucruri au fost făcute pentru un anume motiv. Cu alte cuvinte, un design implică un designer. Facem întotdeauna aceste conexiuni în mod instinctiv. Deosebirea dintre Marele Canion și Muntele Rushmore e evidentă – unul e făcut după design, unul nu. Marele Canion a fost format în mod clar de procese naturale nonraționale, în timp ce Muntele Rushmore a fost evident creat de o ființă inteligentă – un designer. Când ne plimbăm pe plajă și găsim un ceas de mână, nu presupunem că timpul și șansa aleatoare au produs ceasul din nisip suflat încoace și încolo. De ce? Pentru că poartă amprenta clară a unui design – are un scop, transmite informație, are un specific de complexitate etc. În niciun domeniu științific designul nu e socotit spontan, ci întotdeauna implică un designer, și cu cât designul e mai măreț, cu atât mai măreț e și designerul. Așadar, folosind presupunerile științei, Universul ar face necesar un designer mai presus de el (adică un designer supranatural).

Argumentul teleologic aplică acest principiu la întregul Univers. Dacă orice design implică un designer, și Universul prezintă semne de design, atunci Universul a fost făcut după design. În mod clar, fiecare formă de viață din istoria pământului a fost deosebit de complexă. Un singur lanț de ADN echivalează cu un volum al Enciclopediei Britannica. Creierul uman are o capacitate de aproximativ 10 miliarde de gigabiți. Pe lângă lucrurile vii de pe Pământ, întregul Univers pare conceput pentru viață. Literalmente sute de condiții sunt necesare ca viața pe Pământ să existe – totul, de la densitatea masei Universului, până la activitatea seismică, trebuie să fie reglat fin, ca viața să se poată menține. Șansa aleatoare ca toate aceste lucruri să se întâmple este pur și simplu inimaginabilă. Șansele sunt la un ordin de magnitudine mult mai înalt decât numărul de particule organice din întregul Univers! Având în vedere măsura aceasta de design, e dificil să credem că suntem pur și simplu un accident. De altfel, recenta convertire la teism a ateului/filosofului de top Antony Flew s-a bazat în mare parte pe acest argument.

Pe lângă demonstrarea existenței lui Dumnezeu, argumentul teleologic prezintă deficiențele din teoria evoluției. Mișcarea Designului Inteligent din știință aplică teoria informației la sistemele de viață și arată că șansa nici măcar nu se apropie de a explica complexitatea vieții. În fapt, fiecare bacterie unicelulară e atât de complexă, încât dacă toate părțile ei nu ar coopera simultan, nu ar avea niciun potențial de supraviețuire. Aceasta înseamnă că acele părți nu s-ar fi putut dezvolta la întâmplare. Darwin a recunoscut că, într-o zi, aceasta ar putea fi o problemă, prin simpla observare a ochiului uman. Dar habar nu avea că până și creaturile unicelulare au mult prea multă complexitate pentru a putea fi explicată în lipsa unui creator!

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este argumentul teleologic pentru existența lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries