settings icon
share icon
Întrebare

Care e argumentul moral pentru existența lui Dumnezeu?

Răspuns


Argumentul moral începe cu faptul că toți oamenii recunosc un anumit cod moral (că unele lucruri sunt bune și unele sunt greșite). De fiecare dată când argumentăm despre ceea ce e bine și ceea ce e rău apelăm la o lege mai înaltă despre care presupunem că toți cunosc, toți o respectă și nu sunt liberi să o schimbe în mod arbitrar. Binele și răul implică un standard sau o lege mai înalte și o lege face necesar un legiuitor. Pentru că legea morală transcende umanitatea, legea universală face necesar un legiuitor universal. Acesta, spune argumentul, este Dumnezeu.

În susținerea argumentului moral, vedem că și cele mai îndepărtate triburi care au fost izolate de restul civilizației țin un cod moral similar cu al tuturor celorlalți. Deși există cu siguranță deosebiri în chestiunile civile, virtuțile precum curajul și loialitatea și viciile precum lăcomia și lașitatea sunt universale. Dacă omul ar fi responsabil de acel cod, s-ar deosebi la fel de mult cât se deosebesc toate celelalte lucruri inventate de om. Mai mult, nu e pur și simplu o consemnare a ceea ce face omenirea – rareori trăiesc oamenii la nivelul propriului lor standard moral. Atunci de unde ne obținem aceste idei și ce trebuie făcut? Romani 2.14-15 spune că legea morală (sau conștiința) vine de la un legiuitor suprem, aflat mai presus de om. Dacă acest lucru e adevărat, atunci ne-am aștepta să găsim exact ceea ce am observat. Acest legiuitor e Dumnezeu.

Ca să spunem în mod negativ, ateismul nu asigură nicio bază pentru moralitate, nicio speranță și niciun scop pentru viață. Cu toate că acest lucru nu invalidează în sine ateismul, dacă apărarea logică a unui sistem de credințe nu reușește să explice ceea ce știm în mod instinctiv că e adevărat, acel sistem trebuie abandonat. Fără Dumnezeu nu ar exista nicio bază obiectivă pentru moralitate, nici viață și nici motiv pentru care să fie trăită. Totuși, toate aceste lucruri există, și la fel există și Dumnezeu. De aici argumentul moral pentru existența lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e argumentul moral pentru existența lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries