settings icon
share icon
Întrebare

Ce este apologetica creștină?

Răspuns


Cuvântul „apologetică” provine dintr-un cuvânt în limba greacă care înseamnă „a lua apărarea”. Apologetica creștină, astfel, este știința apărării credinței creștine. Sunt mulți sceptici care se îndoiesc de existența lui Dumnezeu și/sau atacă credința în Dumnezeul Bibliei. Sunt mulți critici care atacă inspirația sau infailibilitatea Bibliei. Sunt mulți învățători falși, care promovează doctrine false și neagă adevărurile-cheie ale credinței creștine. Misiunea apologeticii creștine este aceea de a combate aceste mișcări și de a-L promova, în schimb, pe Dumnezeu și adevărul creștin.

Probabil versetul-cheie pentru apologetica creștină este 1 Petru 3:15 „Ci sfințiți în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândețe și teamă.” Nu există nicio scuză ca un creștin să fie complet incapabil să își apere credința. Fiecare creștin ar trebui să ofere o prezentare acceptabilă a credinței sale în Hristos. Nu, nu trebuie ca fiecare creștin să fie un expert în apologetică. Fiecare creștin, însă, ar trebui să cunoască ceea ce crede, de ce crede ceea ce crede, cum să împărtășească aceasta cu alții și cum să apere ceea ce crede împotriva minciunilor și atacurilor criticilor.

Un al doilea aspect al apologeticii creștine care este adesea ignorat este a doua parte a lui 1 Petru 3:15 „blândețe și teamă (respect, n.tr.)”. Apărarea credinței creștine în apologetică nu ar trebui să fie niciodată însoțită de obrăznicie, mânie sau lipsă de respect. Când facem apologetică, trebuie să fim puternici în apărarea noastră, dar în același timp să fim asemenea lui Hristos în prezentare. Dacă câștigăm o dezbatere, dar îndepărtăm persoana și mai mult de Hristos prin atitudinea noastră, am ratat adevăratul scop al apologeticii creștine.

Apologetica creștină are două metode principale de abordare: Prima, cunoscută sub numele de apologetică clasică, implică împărtășirea dovezilor și evidențelor care arată că mesajul creștin este adevărat. Cea de-a doua, cunoscută ca apologetică „presupozițională”, implică confruntarea presupozițiilor (idei preconcepute, presupuneri) din spatele pozițiilor anticreștine. Cei care au sugerat cele două metode ale apologeticii creștine au deseori dezbateri cu privire la care metodă este mai eficientă. Ceea ce pare cel mai eficient este folosirea ambelor metode, în funcție de persoană și de situație.

Apologetica creștină este, simplu, prezentarea unei apărări rezonabile pentru credința și adevărul creștin în fața celor care îl combat. Apologetica creștină este un aspect necesar al vieții creștine. Fiecăruia ni s-a poruncit să fim pregătiți și echipați să proclamăm Evanghelia și să ne apărăm credința (Matei 28:18-20; 1 Petru 3:15). Aceasta este esența apologeticii creștine.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este apologetica creștină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries