settings icon
share icon
Întrebare

Le apar îngerii azi oamenilor?

Răspuns


În Biblie, îngerii li se arată oamenilor în feluri imprevizibile și variate. Dintr-o citire ocazională a Scripturii, poți ajunge la ideea că aparițiile angelice erau oarecum obișnuite, dar nu e așa. În ziua de azi există un interes crescut cu privire la îngeri și sunt multe relatări de apariții angelice. Îngerii sunt parte din aproape fiecare religie și în general par să aibă același rol de mesager. Ca să putem stabili dacă îngerii apar în zilele noastre, mai întâi trebuie să obținem o privire biblică de ansamblu asupra aparițiilor lor din vechime.

Prima apariție a îngerilor în Biblie este în Genesa 3.24, unde Adam și Eva au fost dați afară din Grădina Eden. Dumnezeu a pus heruvimi să blocheze intrarea cu o sabie învăpăiată. Următoarea apariție angelică e în Genesa 16.7, cu aproximativ 1.900 de ani mai târziu. Agar, slujnica egipteancă care era însărcinată cu Ismael de la Avraam, a fost instruită de un înger să se întoarcă și să se supună stăpânei ei, Sarai. Avraam a fost vizitat de Dumnezeu și de doi îngeri în Genesa 18.2, când Dumnezeu l-a informat despre distrugerea iminentă a Sodomei și a Gomorei. Aceiași doi îngeri l-au vizitat pe Lot și i-au dat indicații cum să scape din cetate împreună cu familia, înainte să fie nimicită (Genesa 19.1-11). În acest caz, îngerii au manifestat o putere supranaturală, orbindu-i pe oamenii cei răi care îl amenințau pe Lot.

Când Iacov a văzut o mulțime de îngeri (Genesa 32.1), imediat a recunoscut că aceștia sunt oștirea lui Dumnezeu. În Numeri 22.22, un înger îl confruntă pe prorocul neascultător Balaam, dar Balaam nu vede la început îngerul, cum l-a văzut măgărița. Maria a primit vizita unui înger care i-a spus că va fi mama lui Mesia, iar Iosif a fost avertizat printr-un înger să-i ducă pe Maria și pe Isus în Egipt, să-i protejeze de edictul lui Irod (Matei 2.13). Când îngerii își fac apariția, cei care îi văd sunt adesea cuprinși de frică (Judecătorii 6.22, 1 Cronici 21.30, Matei 28.5). Îngerii transmit mesaje din partea lui Dumnezeu și Îi împlinesc poruncile, uneori prin mijloace supranaturale. În fiecare situație, îngerii îndreaptă atenția oamenilor către Dumnezeu și Îi dau lui gloria. Sfinții îngeri refuză să primească închinare (Apocalipsa 22.8-9).

Potrivit relatărilor moderne, vizitele angelice au loc sub diverse forme. În unele cazuri, un străin împiedică o rănire gravă sau moartea și apoi dispare misterios. În alte cazuri, o ființă înaripată sau îmbrăcată în alb e văzută temporar, apoi dispare. Omul care vede îngerul rămâne adesea cu un simțământ de pace și de asigurare a prezenței lui Dumnezeu. Acest fel de arătări par să fie în acord cu modelul biblic văzut în Fapte 27.23.

Un alt fel de arătare care e relatată uneori în zilele noastre este „corul de îngeri". În Luca 2.13, păstorilor li s-a arătat un cor ceresc, când au fost anunțați despre nașterea lui Isus. Unii oameni au relatat experiențe similare petrecute în locurile de închinare. Această experiență nu se potrivește prea bine modelului, de vreme ce de obicei nu are alt scop decât stârnirea unui simțământ de exaltare spirituală. Corul îngeresc din Evanghelia după Luca aducea vești specifice.

Un al treilea fel de arătare implică doar un simțământ fizic. Oameni în vârstă au relatat adesea că au simțit ca și cum brațe sau aripi erau înfășurate în jurul lor, în vremuri de singurătate extremă. Cu siguranță, Dumnezeu e Dumnezeul oricărei mângâieri și Scriptura vorbește despre faptul că El ne acoperă cu aripile Lui (Psalmul 91.4). Astfel de relatări pot fi exemple ale acelei acoperiri.

Dumnezeu e la fel de activ în lume cum a fost întotdeauna și îngerii Lui sunt cu siguranță la lucru. Așa cum îngerii i-au protejat pe oamenii lui Dumnezeu în trecut, putem fi siguri că ne păzesc și pe noi astăzi. Evrei 13.2 spune: „Să nu dați uitării primirea de oaspeți, căci unii, prin ea, au găzduit, fără să știe, pe îngeri." Când ascultăm de poruncile lui Dumnezeu, e foarte posibil să întâlnim îngerii Lui, chiar dacă nu ne dăm seama. În împrejurări speciale, Dumnezeu le-a îngăduit oamenilor Lui să-i vadă pe îngerii Lui nevăzuți, ca oamenii lui Dumnezeu să fie încurajați și să continue să-L slujească (2 Împărați 6.16-17).

Trebuie de asemenea să fim atenți la avertizările Scripturii cu privire la ființele angelice: există îngeri căzuți care lucrează pentru Satan care vor face totul să ne corupă și să ne distrugă. Galateni 1.8 ne avertizează să ne ferim de orice evanghelie „nouă", chiar dacă ar fi adusă de către un înger. Coloseni 2.18 ne avertizează să nu ne închinăm îngerilor. De fiecare dată în Biblie când oamenii au îngenuncheat înaintea îngerilor, acele ființe au refuzat cu fermitate să li se aducă închinare. Orice înger care primește închinare sau care nu-I dă glorie Domnului Isus este un impostor. 2 Corinteni 11.14-15 afirmă că Satan și îngerii lui se prefac în îngeri de lumină, ca să înșele și să ducă în rătăcire pe oricine i-ar asculta.

Suntem încurajați de faptul că știm că îngerii lui Dumnezeu sunt la lucru. În împrejurări deosebite, am putea chiar să avem parte de una dintre acele arătări personale rare. Totuși, mai presus de cunoașterea acestui lucru este cunoașterea faptului că Isus Însuși a spus: „Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului." (Matei 28.20). Isus, care i-a făcut pe îngeri și care primește închinarea lor, ne-a promis însăși prezența Lui în încercările noastre.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Le apar îngerii azi oamenilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries