settings icon
share icon
Întrebare

Ce este antropologia creștină?

Răspuns


Antropologia este studiul umanității. Antropologia creștină este studiul umanității dintr-o perspectivă creștină/biblică. În primul rând se concentrează asupra naturii umanității – felul în care aspectele imateriale și cele materiale ale omului se relaționează unele la celelalte. Iată câteva întrebări obișnuite în antropologia creștină:

Ce înseamnă că omul e făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (Genesa 1.26-27)? Chipul lui Dumnezeu se referă la partea imaterială a omului. E ceea ce îl separă pe om de lumea animală, îl face potrivit pentru „stăpânirea” pe care Dumnezeu a intenționat ca el să o exercite (Genesa 1.28) și îl face capabil să aibă comuniune cu Creatorul lui. E o asemănare mintală, morală și socială.

Suntem alcătuiți din trei părți sau din două părți? Suntem trup, suflet și duh – sau – trup și suflet-duh? Ființele umane au fost menite să aibă o relație cu Dumnezeu și, prin urmare, Dumnezeu ne-a creat atât cu aspecte materiale, cât și cu aspecte imateriale. Aspectele materiale în mod evident sunt acelea care sunt tangibile și există numai atât timp cât omul este viu. Aspectele imateriale sunt cele intangibile: suflet, duh, intelect, voință, conștiință etc. Aceste caracteristici există dincolo de perioada de viață fizică a individului.

Care e deosebirea între suflet și duh? E important să înțelegem că ambele se referă la partea imaterială a omului, dar numai „duhul” se referă la umblarea omului cu Dumnezeu. „Sufletul” se referă la umblarea omului în lume, atât în cea materială, cât și în cea imaterială.

Care e originea diferitelor rase? Biblia nu ne spune în mod explicit care este originea diverselor „rase” sau culori ale pielii umanității. În realitate există o singură rasă – rasa umană. În cadrul rasei umane, există o mare diversitate de culori ale pielii și de alte caracteristici fizice.

Antropologia creștină examinează cine suntem și felul în care ne relaționăm cu Dumnezeu. Faptul că oamenii sunt în mod inerent buni sau păcătoși e crucial în determinarea felului în care relația noastră cu Dumnezeu poate fi restaurată. Dacă sufletul ființelor omenești continuă sau nu să existe după moarte determină în mare parte concepția noastră privitoare la scopul pe care îl avem în această lume. Antropologia creștină ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine din perspectiva lui Dumnezeu. Când ne adâncim în subiect, dobândim o înțelegere mai clară a naturii noastre căzute, și acest lucru duce la un sentiment de uimire față de dragostea Mântuitorului care a văzut starea noastră neajutorată și S-a dus la cruce ca să ne răscumpere. Când acceptăm acest sacrificiu și îl primim ca fiind al nostru, natura noastră e transformată de Dumnezeu, care creează în noi o făptură cu totul nouă (2 Corinteni 5.17). Această făptură nouă e cea care se poate relaționa la El așa cum trebuie să facem, ca copii iubiți ai Lui.

Un verset-cheie în antropologia creștină e Psalmul 139.14: „Te laud că sunt o făptură așa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale și ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!”

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este antropologia creștină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries